Práce se zabývá možnostmi aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen systém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií s detekcí ve viditelné oblasti světla.
Anotace v angličtině
This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, the pH adjustment and addition of salt. As the best system 5 ml of sample, 2 ml of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 ml 35% HCl was evaluated. The optimised extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography with detection in the visible region.
Práce se zabývá možnostmi aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen systém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií s detekcí ve viditelné oblasti světla.
Anotace v angličtině
This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, the pH adjustment and addition of salt. As the best system 5 ml of sample, 2 ml of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 ml 35% HCl was evaluated. The optimised extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography with detection in the visible region.
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se barvivy používanými v potravinářství. Zaměřte se především na syntetická potravinářská barviva, jejich vlastnosti a možnosti používání v ČR v souladu s platnou legislativou. Diskutujte zdravotní aspekty spojené s těmito látkami i význam jejich používání v potravinářství. Popište základní metody izolace a analýzy syntetických potravinářských barviv. Vysvětlete základní principy uspořádání experimentu (tzv. experimental design) při optimalizaci analytických metod, a to především se zaměřením na metodu Central Composite Design.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek metody QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) pro izolaci vybraných syntetických potravinářských barviv ze vzorků cukrovinek s následným stanovením metodou HPLC s UV/Vis detekcí. Pokuste se pro optimalizaci využít principů Central Composite Design a Response Surface Modeling včetně prezentace příslušných grafických závislostí. Navrženou metodu aplikujte na reálné vzorky cukrovinek.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se barvivy používanými v potravinářství. Zaměřte se především na syntetická potravinářská barviva, jejich vlastnosti a možnosti používání v ČR v souladu s platnou legislativou. Diskutujte zdravotní aspekty spojené s těmito látkami i význam jejich používání v potravinářství. Popište základní metody izolace a analýzy syntetických potravinářských barviv. Vysvětlete základní principy uspořádání experimentu (tzv. experimental design) při optimalizaci analytických metod, a to především se zaměřením na metodu Central Composite Design.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek metody QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) pro izolaci vybraných syntetických potravinářských barviv ze vzorků cukrovinek s následným stanovením metodou HPLC s UV/Vis detekcí. Pokuste se pro optimalizaci využít principů Central Composite Design a Response Surface Modeling včetně prezentace příslušných grafických závislostí. Navrženou metodu aplikujte na reálné vzorky cukrovinek.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise.