Tato bakalářská práce je zaměřena na význam antioxidační kapacity (antiradikálové aktivity) potravin pro zdravý lidský organismus a na analytické metody potřebné k jejímu stanovení. Důraz je kladen na klasifikaci látek s antioxidačním účinkem a jejich významný vliv v prevenci civilizačních onemocnění. Základní principy jednotlivých analytických metod jsou uvedeny v jednotlivých kapitolách. Použitelnost nynějších metod pro analýzu antioxidační kapacity potravin je demonstrována pomocí jednotlivých aplikací zaměřených na stanovení významných antioxidantů či jejich vlastností v různých potravinách. V práci je diskutována možnost použití elektrochemického stanovení antioxidantů jakožto ekonomicky výhodné alternativy.
Anotace v angličtině
This bachelor work is focused on the importance of the food antioxidants capacity (antiradical activity) for a healthy human organism and on analytical methods needed for its determination. Emphasis is placed on the classification of substances with antioxidant effects and their significant impact influence to prevent civilization diseases. Basic principles of analytical methods are given in the individual chapters. Applicability of current methods to analyse the food antioxidant capacity is demonstrated by applications focused to determination of significant antioxidants and their properties in food various provenance. In this work, the possibility is discussed of using electrochemical determination of antioxidants as a cost-effective alternative.
Tato bakalářská práce je zaměřena na význam antioxidační kapacity (antiradikálové aktivity) potravin pro zdravý lidský organismus a na analytické metody potřebné k jejímu stanovení. Důraz je kladen na klasifikaci látek s antioxidačním účinkem a jejich významný vliv v prevenci civilizačních onemocnění. Základní principy jednotlivých analytických metod jsou uvedeny v jednotlivých kapitolách. Použitelnost nynějších metod pro analýzu antioxidační kapacity potravin je demonstrována pomocí jednotlivých aplikací zaměřených na stanovení významných antioxidantů či jejich vlastností v různých potravinách. V práci je diskutována možnost použití elektrochemického stanovení antioxidantů jakožto ekonomicky výhodné alternativy.
Anotace v angličtině
This bachelor work is focused on the importance of the food antioxidants capacity (antiradical activity) for a healthy human organism and on analytical methods needed for its determination. Emphasis is placed on the classification of substances with antioxidant effects and their significant impact influence to prevent civilization diseases. Basic principles of analytical methods are given in the individual chapters. Applicability of current methods to analyse the food antioxidant capacity is demonstrated by applications focused to determination of significant antioxidants and their properties in food various provenance. In this work, the possibility is discussed of using electrochemical determination of antioxidants as a cost-effective alternative.
1. Seznamte se s literárními údaji o antioxidační kapacitě potravin. Vypracujte přehled jednotlivých antioxidantů a volných radikálů.
2. Diskutujte význam antioxidační kapacity potravin - obsah antioxidantů v potravinách, funkci v organismu, vliv na lidský organismus a na trvanlivost potravin.
3. Popište metody stanovení antioxidační kapacity ve vzorcích potravin.
4. Diskutujte možnosti elektrochemického stanovení antioxidační kapacity u vzorků potravin. Informace přehledně zpracujte, použijte obrázky, schémata a grafy a ze získaných literárních údajů vyvoďte závěry o významu antioxidační kapacity potravin pro člověka.
Zásady pro vypracování
1. Seznamte se s literárními údaji o antioxidační kapacitě potravin. Vypracujte přehled jednotlivých antioxidantů a volných radikálů.
2. Diskutujte význam antioxidační kapacity potravin - obsah antioxidantů v potravinách, funkci v organismu, vliv na lidský organismus a na trvanlivost potravin.
3. Popište metody stanovení antioxidační kapacity ve vzorcích potravin.
4. Diskutujte možnosti elektrochemického stanovení antioxidační kapacity u vzorků potravin. Informace přehledně zpracujte, použijte obrázky, schémata a grafy a ze získaných literárních údajů vyvoďte závěry o významu antioxidační kapacity potravin pro člověka.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Prezentace výsledků bakalářské práce.
2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce.
3. Student zodpověděl všechny dotazy a připomínky k BP.