Tato bakalářská práce se zabývá studiem krystalizace vody v podchlazených roztocích cukrů (30 hmot.% sacharózy a 30 hmot.% glukózy). V teoretické části jsou popsány vznik, růst a rekrystalizace krystalů ledu, vliv sacharidů a podchlazení na krystalizaci, morfologie krystalů ledu a některé experimentální metody používané při výzkumu krystalizace ledu v podchlazených vodných roztocích sacharidů. Experimentální část práce je zaměřena na studium růstu krystalů ledu ve vodných roztocích sacharózy a glukózy a teploty tání v těchto roztocích.
Anotace v angličtině
This bachelor?s thesis is focused on crystallization of water in undercooled sugar solutions (30 % w/w sucrose and 30 % w/w glucose). The theoretical part describes a genesis, growth and recrystallization of ice crystals, an influence of saccharides and undercooling on crystallization, a morphology of ice crystals and some experimental methods using in research of ice crystallization in undercooled sugar solutions. The experimental part is aimed at the study of growth ice crystals and their melting points in water solutions of sucrose and glucose.
Klíčová slova
krystalizace, podchlazení, sacharóza, glukóza
Klíčová slova v angličtině
crystallization, undercooling, sucrose, glucose
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá studiem krystalizace vody v podchlazených roztocích cukrů (30 hmot.% sacharózy a 30 hmot.% glukózy). V teoretické části jsou popsány vznik, růst a rekrystalizace krystalů ledu, vliv sacharidů a podchlazení na krystalizaci, morfologie krystalů ledu a některé experimentální metody používané při výzkumu krystalizace ledu v podchlazených vodných roztocích sacharidů. Experimentální část práce je zaměřena na studium růstu krystalů ledu ve vodných roztocích sacharózy a glukózy a teploty tání v těchto roztocích.
Anotace v angličtině
This bachelor?s thesis is focused on crystallization of water in undercooled sugar solutions (30 % w/w sucrose and 30 % w/w glucose). The theoretical part describes a genesis, growth and recrystallization of ice crystals, an influence of saccharides and undercooling on crystallization, a morphology of ice crystals and some experimental methods using in research of ice crystallization in undercooled sugar solutions. The experimental part is aimed at the study of growth ice crystals and their melting points in water solutions of sucrose and glucose.
Klíčová slova
krystalizace, podchlazení, sacharóza, glukóza
Klíčová slova v angličtině
crystallization, undercooling, sucrose, glucose
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši na krystalizaci vody v jídle během chlazení a následného ohřevu. Zaměřte se zejména na roztoky cukrů.
2. Popište experimentální metody používané při výzkumu tvorby krystalů ledu v podchlazených roztocích cukrů.
3. Proveďte studium růstu krystalů ledu ve vodných roztocích sacharózy a glukózy během podchlazení.
4. Zpracujte získané výsledky a diskutujte je v bakalářské práci.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši na krystalizaci vody v jídle během chlazení a následného ohřevu. Zaměřte se zejména na roztoky cukrů.
2. Popište experimentální metody používané při výzkumu tvorby krystalů ledu v podchlazených roztocích cukrů.
3. Proveďte studium růstu krystalů ledu ve vodných roztocích sacharózy a glukózy během podchlazení.
4. Zpracujte získané výsledky a diskutujte je v bakalářské práci.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.