Ve své bakalářské práci se zaměřuji na význam jídla pro společnost a na aspekty ovlivňující stravování. Dále píši o tradiční kuchyni v minulosti i v současnosti a také popisuji, jak se ve sdělovacích prostředcích promítá kulinářská kultura. V praktické části zjišťuji, jak sdělovací prostředky ovlivňují zájem žen o gastronomii. Využívám kvantitativní výzkumnou metodu
s použitím dotazníkového šetření.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis deal meaning of food for society and aspects influencing eating. In addition to that I write about the traditional cuisine of the past and current and I also describe how the media reflects the culinary culture. In the practical part I find out how mass media influence women's interest in gastronomy. I use quantitative research method with using a questionnaire survey.
Klíčová slova
jídlo, masmédia, kultura, tradice
Klíčová slova v angličtině
food, mass media, culture, traditions
Rozsah průvodní práce
66 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Ve své bakalářské práci se zaměřuji na význam jídla pro společnost a na aspekty ovlivňující stravování. Dále píši o tradiční kuchyni v minulosti i v současnosti a také popisuji, jak se ve sdělovacích prostředcích promítá kulinářská kultura. V praktické části zjišťuji, jak sdělovací prostředky ovlivňují zájem žen o gastronomii. Využívám kvantitativní výzkumnou metodu
s použitím dotazníkového šetření.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis deal meaning of food for society and aspects influencing eating. In addition to that I write about the traditional cuisine of the past and current and I also describe how the media reflects the culinary culture. In the practical part I find out how mass media influence women's interest in gastronomy. I use quantitative research method with using a questionnaire survey.
Klíčová slova
jídlo, masmédia, kultura, tradice
Klíčová slova v angličtině
food, mass media, culture, traditions
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce s názvem Vliv médií na kulturu vaření je zaměřená na fenomén současnosti, kterým jsou televizní pořady o vaření a přípravě jídel, speciální časopisy a internetové kuchařky.
V teoretické části budu popisovat význam jídla ve společnosti a konfrontaci s novými způsoby učení se vařit a s novými dovednostmi. Dále se zabývám kulturou vaření v souvislosti s médii, s životním stylem a s dodržováním tradic spojovaných s tradiční českou kuchyní.
Praktickou část zpracuji kvantitativním výzkumem pomocí dotazníkového šetření.
Cílem mé práce je objasnit vliv médií na kulturu vaření a na životní styl u dospělé populace.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce s názvem Vliv médií na kulturu vaření je zaměřená na fenomén současnosti, kterým jsou televizní pořady o vaření a přípravě jídel, speciální časopisy a internetové kuchařky.
V teoretické části budu popisovat význam jídla ve společnosti a konfrontaci s novými způsoby učení se vařit a s novými dovednostmi. Dále se zabývám kulturou vaření v souvislosti s médii, s životním stylem a s dodržováním tradic spojovaných s tradiční českou kuchyní.
Praktickou část zpracuji kvantitativním výzkumem pomocí dotazníkového šetření.
Cílem mé práce je objasnit vliv médií na kulturu vaření a na životní styl u dospělé populace.
Seznam doporučené literatury
BURTON, G.: Úvod do studia médií: základní metody a aplikace. 1. vyd. Brno: Barrister, 1999, 390 s. ISBN 80-859-4767-6.
DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V.: Lidé a jídlo. Vyd. 1. Praha: ISV, 1999, 182 s. ISBN 80-858-6641-2.
FIDDES, N.: Meat: a natural symbol. London: Routledge, 1992, 261 s. ISBN 978-041-5089-296.
HENDL, J.: Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005, 407 s. ISBN 80-736-7040-2.
SOUKUPOVÁ, J., VANÍČKOVÁ M.: Člověk a výživa. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008, 2 s. ISBN 978-80-244-2243-5
SEIDLOVÁ, A.: Česká tradiční kuchyně. Naše společnost [online]. 2003, 2003/3-4 [cit. 2012-03-26]. Dostupné z: http://www.cvvm.cas.cz/index.php?lang=0&disp=nase_spolecnost&r=1&offset=115&shw=100013
Seznam doporučené literatury
BURTON, G.: Úvod do studia médií: základní metody a aplikace. 1. vyd. Brno: Barrister, 1999, 390 s. ISBN 80-859-4767-6.
DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, V.: Lidé a jídlo. Vyd. 1. Praha: ISV, 1999, 182 s. ISBN 80-858-6641-2.
FIDDES, N.: Meat: a natural symbol. London: Routledge, 1992, 261 s. ISBN 978-041-5089-296.
HENDL, J.: Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005, 407 s. ISBN 80-736-7040-2.
SOUKUPOVÁ, J., VANÍČKOVÁ M.: Člověk a výživa. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008, 2 s. ISBN 978-80-244-2243-5
SEIDLOVÁ, A.: Česká tradiční kuchyně. Naše společnost [online]. 2003, 2003/3-4 [cit. 2012-03-26]. Dostupné z: http://www.cvvm.cas.cz/index.php?lang=0&disp=nase_spolecnost&r=1&offset=115&shw=100013
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Při obhajobě bakalářské práce zodpověděla studentka otázky z posudků a reagovala na dotazy v rámci odborné diskuse.