Téma, které se týká jídla a stravování, jsem si vybral z důvodu mého dlouholetého zájmu o tuto problematiku. Dovolím si tvrdit, že v tomto ohledu nejsem úplným laikem, jelikož mé předchozí vzdělání s tímto společenským jevem úzce souvisí.
V mé diplomové práci se snažím vysvětlit, jak česká společnost prochází vývojem v otázce stravovacích návyků a způsobů stolování. Obsahem práce je popis, jak lidé přehodnocují svůj vztah ke stravě jakožto k neodmyslitelné podstatě svého života. Za cíl si kladu odhalit, jak nás stravování ovlivňuje, a to jak v soukromém, tak i společenském životě, v době hektické moderní společnosti.
Převážnou část práce tvoří osobní terénní výzkum, prostřednictvím kterého jsem získal potřebné a ujasňovací informace k vybranému tématu.
Anotace v angličtině
The topic I chose because of my longstanding interest in this issue. Let me say that at this point I am not a complete layman, since my previous education with this social phenomen on closely related.
In my thesis I try to explain how Czech society is undergoing gradual evolution on the issue of eating habits and ways of dining. The thesis is a description of how people are reassessing their relationship to diet and it inherent the essence of our lives. Its objective is to reveal how food affects us in both the private and social life during the hectic modern society.
The majority of my research was conducted among various individuals in the common life?s situations.
Klíčová slova
Krása, móda, společnost, životní styl, volný čas, zdraví, podnikání, zisk
Klíčová slova v angličtině
Beauty, fashion, society, lifestyle, free time, health, business, profit
Rozsah průvodní práce
77
Jazyk
CZ
Anotace
Téma, které se týká jídla a stravování, jsem si vybral z důvodu mého dlouholetého zájmu o tuto problematiku. Dovolím si tvrdit, že v tomto ohledu nejsem úplným laikem, jelikož mé předchozí vzdělání s tímto společenským jevem úzce souvisí.
V mé diplomové práci se snažím vysvětlit, jak česká společnost prochází vývojem v otázce stravovacích návyků a způsobů stolování. Obsahem práce je popis, jak lidé přehodnocují svůj vztah ke stravě jakožto k neodmyslitelné podstatě svého života. Za cíl si kladu odhalit, jak nás stravování ovlivňuje, a to jak v soukromém, tak i společenském životě, v době hektické moderní společnosti.
Převážnou část práce tvoří osobní terénní výzkum, prostřednictvím kterého jsem získal potřebné a ujasňovací informace k vybranému tématu.
Anotace v angličtině
The topic I chose because of my longstanding interest in this issue. Let me say that at this point I am not a complete layman, since my previous education with this social phenomen on closely related.
In my thesis I try to explain how Czech society is undergoing gradual evolution on the issue of eating habits and ways of dining. The thesis is a description of how people are reassessing their relationship to diet and it inherent the essence of our lives. Its objective is to reveal how food affects us in both the private and social life during the hectic modern society.
The majority of my research was conducted among various individuals in the common life?s situations.
Klíčová slova
Krása, móda, společnost, životní styl, volný čas, zdraví, podnikání, zisk
Klíčová slova v angličtině
Beauty, fashion, society, lifestyle, free time, health, business, profit
Zásady pro vypracování
Diplomová práce bude založena na prostudované literatuře a zrealizovaném terénním výzkumu zaměřeném na způsob stravování a jeho typické vlastnosti v české společnosti. Terénní výzkum proběhne v Hradci Králové formou zúčastněného pozorování, strukturovaných, polostrukturovaných, nestrukturovaných rozhovorů.
Zásady pro vypracování
Diplomová práce bude založena na prostudované literatuře a zrealizovaném terénním výzkumu zaměřeném na způsob stravování a jeho typické vlastnosti v české společnosti. Terénní výzkum proběhne v Hradci Králové formou zúčastněného pozorování, strukturovaných, polostrukturovaných, nestrukturovaných rozhovorů.
Seznam doporučené literatury
BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, Praha : Academia, 2005. 359 s. ISBN 80-200-1340-7.
KLEIN, Ota. Životní styl a moderní civilizace. Praha : Symposium, 1969. 165 s.
MALONEY, Michael. O poruchách příjmu potravy, Praha : Lidové noviny, 1997. 153 s. ISBN 80-7106-248-0.
TUČEK, Milan; FRIEDLANDEROVÁ, Hana; MEDIAN. Češi na prahu nového tisíciletí. Praha : Sociologické nakladatelství, 2000. 223 s. ISBN 80-8585O-88-5.
VOMASTEK, Petr. Z deníku anorektika, Praha : T. Houška, 2000. 252 s. ISBN 80-86065-10-3.
ZÍTEK, Odolen. Lidé a móda. Praha : Orbis, 1962. 360 s.
Seznam doporučené literatury
BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, Praha : Academia, 2005. 359 s. ISBN 80-200-1340-7.
KLEIN, Ota. Životní styl a moderní civilizace. Praha : Symposium, 1969. 165 s.
MALONEY, Michael. O poruchách příjmu potravy, Praha : Lidové noviny, 1997. 153 s. ISBN 80-7106-248-0.
TUČEK, Milan; FRIEDLANDEROVÁ, Hana; MEDIAN. Češi na prahu nového tisíciletí. Praha : Sociologické nakladatelství, 2000. 223 s. ISBN 80-8585O-88-5.
VOMASTEK, Petr. Z deníku anorektika, Praha : T. Houška, 2000. 252 s. ISBN 80-86065-10-3.
ZÍTEK, Odolen. Lidé a móda. Praha : Orbis, 1962. 360 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, portréty
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student nebyl schopen vyargumentovat své pojetí práce, která se míjí s oborem.