Tato práce slouží jako popis stavu na trhu vajec v ČR včetně souvisejících nařízení EU. Na základě statistických údajů porovná hodnoty pro ČR s okolními státy a pokusí se odhadnout další vývoj.
Anotace v angličtině
This work serves as a description of egg market in Czech republic, considering related EU regulations. Upon statistical data work compares Czech republic and its neighboring countries and offers the future development prediction.
Tato práce slouží jako popis stavu na trhu vajec v ČR včetně souvisejících nařízení EU. Na základě statistických údajů porovná hodnoty pro ČR s okolními státy a pokusí se odhadnout další vývoj.
Anotace v angličtině
This work serves as a description of egg market in Czech republic, considering related EU regulations. Upon statistical data work compares Czech republic and its neighboring countries and offers the future development prediction.
Cílem práce je poskytnout reálný a ucelený obraz o aktuálním dění na trhu vajec v ČR. Práce bude obsahovat právní rámec dané problematiky včetně aktuálních nařízení EU, dále bude obsahovat produkci vajec na trhu a jejich distribuci. Další důležitou částí práce bude problematika cen, která bude rozebrána podrobněji, a to na základě dostupných statistických údajů. Následující kapitola, též související s cenami, se bude týkat krize na trhu vajec v letech 2011/2012. Získané teoretické znalosti budou porovnány s reálnou situací - práce bude obsahovat charakteristiku aktivit vybraného drůbežářského podniku. Závěrem práce bude nastínění a možné odhady budoucího vývoje na trhu.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je poskytnout reálný a ucelený obraz o aktuálním dění na trhu vajec v ČR. Práce bude obsahovat právní rámec dané problematiky včetně aktuálních nařízení EU, dále bude obsahovat produkci vajec na trhu a jejich distribuci. Další důležitou částí práce bude problematika cen, která bude rozebrána podrobněji, a to na základě dostupných statistických údajů. Následující kapitola, též související s cenami, se bude týkat krize na trhu vajec v letech 2011/2012. Získané teoretické znalosti budou porovnány s reálnou situací - práce bude obsahovat charakteristiku aktivit vybraného drůbežářského podniku. Závěrem práce bude nastínění a možné odhady budoucího vývoje na trhu.
Seznam doporučené literatury
STEINHAUSEROVÁ, Iva. Produkce a zpracování drůbeže, vajec a medu. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2003, 82 s. ISBN 80-7305-462-0.
ŠONKA, František a Oldřich TRIPES. Chov a výkrm drůbeže v drobných chovech. České Budějovice: Dona, 1997, 134 s. ISBN 80-85463-85-7.
KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 978-80-7418-051-4.
Drůbežář: Odborný časopis pro chovatele, producenty drůbeže a veterinární lékaře = Hydinár. Praha: Českomoravská drůbežářská unie, 2007-.
OREL, Vítězslav. Vejce, jejich ošetřování a zpracování. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1959, 225 s. L18-B2-II/8418
VAVROUŠEK, Josef. Zpracování drůbeže a vajec: Pomocná kniha pro 1., 2. a 3. roč. stř. prům. škol oboru zpracování masa. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1965, 194 s.
LEDVINKA, Zdeněk, Eva TŮMOVÁ a Ladislav ŠTOLC. Užitkovost nosnic a kvalita vajec v různých systémech chovu: metodika pro praxi. Vyd. 1. Praha: Česká zemědělská univerzita, 2008, 24 s. ISBN 8021318317.
Seznam doporučené literatury
STEINHAUSEROVÁ, Iva. Produkce a zpracování drůbeže, vajec a medu. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2003, 82 s. ISBN 80-7305-462-0.
ŠONKA, František a Oldřich TRIPES. Chov a výkrm drůbeže v drobných chovech. České Budějovice: Dona, 1997, 134 s. ISBN 80-85463-85-7.
KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 978-80-7418-051-4.
Drůbežář: Odborný časopis pro chovatele, producenty drůbeže a veterinární lékaře = Hydinár. Praha: Českomoravská drůbežářská unie, 2007-.
OREL, Vítězslav. Vejce, jejich ošetřování a zpracování. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1959, 225 s. L18-B2-II/8418
VAVROUŠEK, Josef. Zpracování drůbeže a vajec: Pomocná kniha pro 1., 2. a 3. roč. stř. prům. škol oboru zpracování masa. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1965, 194 s.
LEDVINKA, Zdeněk, Eva TŮMOVÁ a Ladislav ŠTOLC. Užitkovost nosnic a kvalita vajec v různých systémech chovu: metodika pro praxi. Vyd. 1. Praha: Česká zemědělská univerzita, 2008, 24 s. ISBN 8021318317.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila komisi s obsahem a cílem své bakalářské práce. Páce se zabývá problematikou produkce, distribuce, prodeje a ceny vajec. Cílem práce bylo zaměření se na aktuální dění na trhu vajec v ČR. Zhodnocení související nařízení EU a jejich dodržování, porovnání ceny vajec v ČR a okolních státech. Studentka se pokusila odhadnout další vývoj. Studentka poté seznámila komisi se závěry práce a odpověděla na otázky položené vedoucím práce:
1. Jmenujte některé další komodity, které jsou regulovány ze strany EU a u kterých teoreticky i prakticky hrozí (a proč) podobné cenové turbulence jako u ceny vajec na počátku roku 2012.
2. Vysvětlete klady a zápory zemědělských dotací.