Práce se zabývá jedlými oleji a jejich oxidační a tepelnou stabilitou. Zkoumá jaký vliv má na rostlinné oleje jejich vystavení zvýšené teplotě a jakou roli hraje v oxidaci olejů doba expozice. K posouzení těchto parametrů bylo použito stanovení peroxidového čísla,p-anisidinového čísla a obsahu konjugovaných dienů a trienů.
Anotace v angličtině
This work deals with edible oils, their oxidation and thermal stability. It examines how the exposure to elevated temperature affects vegetable oils and it explores the role of exposure duration to high temperature in oils oxidation. The determination of peroxide value, p-anisidine value and content of conjugated diene and triene was used to assess the given criteria.
Práce se zabývá jedlými oleji a jejich oxidační a tepelnou stabilitou. Zkoumá jaký vliv má na rostlinné oleje jejich vystavení zvýšené teplotě a jakou roli hraje v oxidaci olejů doba expozice. K posouzení těchto parametrů bylo použito stanovení peroxidového čísla,p-anisidinového čísla a obsahu konjugovaných dienů a trienů.
Anotace v angličtině
This work deals with edible oils, their oxidation and thermal stability. It examines how the exposure to elevated temperature affects vegetable oils and it explores the role of exposure duration to high temperature in oils oxidation. The determination of peroxide value, p-anisidine value and content of conjugated diene and triene was used to assess the given criteria.
1. Definujte jedlé rostlinné oleje a to jak z hlediska chemického, tak legislativního.
2. Vypracuje s pomocí dostupných vědeckých knih a periodik rešerši o oxidační stabilitě olejů za normálních i zvýšených teplot (smažení, pečení). Určete, jaké podmínky skladování jsou pro jednotlivé druhy olejů nejvhodnější.
3. Určete, jaké látky mohou vznikat při oxidaci jedlých rostlinných olejů při normální teplotě a zvýšené teplotě. Popište základní chemické reakce vznikajících produktů. Vyhledejte jaké chemické a fyzikální metody lze použít pro kontrolu oxidační popř. tepelné stability jedlých rostlinných olejů.
4. Experimentálně ověřte vliv teploty na vybrané analytické parametry pro konkrétní rostlinné jedlé oleje.
Zásady pro vypracování
1. Definujte jedlé rostlinné oleje a to jak z hlediska chemického, tak legislativního.
2. Vypracuje s pomocí dostupných vědeckých knih a periodik rešerši o oxidační stabilitě olejů za normálních i zvýšených teplot (smažení, pečení). Určete, jaké podmínky skladování jsou pro jednotlivé druhy olejů nejvhodnější.
3. Určete, jaké látky mohou vznikat při oxidaci jedlých rostlinných olejů při normální teplotě a zvýšené teplotě. Popište základní chemické reakce vznikajících produktů. Vyhledejte jaké chemické a fyzikální metody lze použít pro kontrolu oxidační popř. tepelné stability jedlých rostlinných olejů.
4. Experimentálně ověřte vliv teploty na vybrané analytické parametry pro konkrétní rostlinné jedlé oleje.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy komise.