Předmětem této bakalářské práce je časné zahájení enterální výživy v intenzivní péči. Výzkum byl prováděn v 5 nemocnicích jednoho kraje na jednotkách intenzivní péče interního typu.
Teoretická část zahrnuje poznatky o malnutrici, hodnocení malnutrice a rozdělení umělé výživy. Část práce popisuje především gastrickou enterální výživu, její časné zahájení, způsoby aplikace a metody podávání, aplikační cesty, výskyt komplikací a úlohu všeobecné sestry.
Praktická část se zabývá znalostmi všeobecných sester v oblasti časného zahájení enterální výživy u indikovaných pacientů včetně zajištění aplikační cesty a její kontroly. Jsou zhodnoceny i nejčastější komplikace spojené s podáváním enterální výživy. V diskuzi jsou vyhodnoceny výzkumné otázky, které ověřují teoretické znalosti všeobecných sester aplikované do praxe. Výsledky výzkumné práce jsou porovnány s literárními zdroji. V závěru jsou také zhodnoceny výsledky výzkumu se stanovenými cíly. Výstupem z bakalářské práce jsou návrhy protokolů k zahájení podávání enterální výživy.
Anotace v angličtině
The subject of this bachelor thesis is an assessment of an early initiation of enteral nutrition in intensive care units. The research was carried out in five hospitals of one region in intensive care units of internal type.
The theoretical part includes the knowledge about malnutrition, assessment of malnutrition and evaluation of the distribution of artificial nutrition. One part of the thesis describes mainly enteral nutrition, its early start, application methods and methods of administration, application paths, and the incidence of complications and the role of general nurses.
The practical part deals with the knowledge of general nurses in the field of an early initiation of enteral nutrition in selected patients, including ensuring the application path and its control. The most common complications associated with the use of enteral nutrition are evaluated. Questions which verify the theoretical knowledge of general nurses applied in practice are analyzed in the discussion of the research. Research results are compared with literature sources. In conclusion, the results of the research are also evaluated with the established objectives. The results of the thesis are proposals of protocols for the initiation of enteral nutrition.
Klíčová slova
malnutrice, enterální výživa, sipping
Klíčová slova v angličtině
malnutrition, enteral nutrition, sipping
Rozsah průvodní práce
79 s. (95 906 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem této bakalářské práce je časné zahájení enterální výživy v intenzivní péči. Výzkum byl prováděn v 5 nemocnicích jednoho kraje na jednotkách intenzivní péče interního typu.
Teoretická část zahrnuje poznatky o malnutrici, hodnocení malnutrice a rozdělení umělé výživy. Část práce popisuje především gastrickou enterální výživu, její časné zahájení, způsoby aplikace a metody podávání, aplikační cesty, výskyt komplikací a úlohu všeobecné sestry.
Praktická část se zabývá znalostmi všeobecných sester v oblasti časného zahájení enterální výživy u indikovaných pacientů včetně zajištění aplikační cesty a její kontroly. Jsou zhodnoceny i nejčastější komplikace spojené s podáváním enterální výživy. V diskuzi jsou vyhodnoceny výzkumné otázky, které ověřují teoretické znalosti všeobecných sester aplikované do praxe. Výsledky výzkumné práce jsou porovnány s literárními zdroji. V závěru jsou také zhodnoceny výsledky výzkumu se stanovenými cíly. Výstupem z bakalářské práce jsou návrhy protokolů k zahájení podávání enterální výživy.
Anotace v angličtině
The subject of this bachelor thesis is an assessment of an early initiation of enteral nutrition in intensive care units. The research was carried out in five hospitals of one region in intensive care units of internal type.
The theoretical part includes the knowledge about malnutrition, assessment of malnutrition and evaluation of the distribution of artificial nutrition. One part of the thesis describes mainly enteral nutrition, its early start, application methods and methods of administration, application paths, and the incidence of complications and the role of general nurses.
The practical part deals with the knowledge of general nurses in the field of an early initiation of enteral nutrition in selected patients, including ensuring the application path and its control. The most common complications associated with the use of enteral nutrition are evaluated. Questions which verify the theoretical knowledge of general nurses applied in practice are analyzed in the discussion of the research. Research results are compared with literature sources. In conclusion, the results of the research are also evaluated with the established objectives. The results of the thesis are proposals of protocols for the initiation of enteral nutrition.
Klíčová slova
malnutrice, enterální výživa, sipping
Klíčová slova v angličtině
malnutrition, enteral nutrition, sipping
Zásady pro vypracování
1. Sběr informací a studium literatury.
2. Stanovení cílů práce.
3. Stanovení výzkumných otázek.
4. Konzultace vybrané metodiky výzkumu s vedoucím práce.
5. Realizace výzkumu.
6. Analýza a interpretace získaných výsledků.
7. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Sběr informací a studium literatury.
2. Stanovení cílů práce.
3. Stanovení výzkumných otázek.
4. Konzultace vybrané metodiky výzkumu s vedoucím práce.
5. Realizace výzkumu.
6. Analýza a interpretace získaných výsledků.
7. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0320-3.
2. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.
4. SOBOTKA, L.(ed) Basics in clinical nutrition. Prague: Publishing House Galén, 2000. ISBN 80-7262-070-3.
5. URBÁNEK, K. a kol. Klinická výživa v současné praxi. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008. ISBN 978-80-7013-473-3.
Seznam doporučené literatury
1. ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0320-3.
2. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
3. KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.
4. SOBOTKA, L.(ed) Basics in clinical nutrition. Prague: Publishing House Galén, 2000. ISBN 80-7262-070-3.
5. URBÁNEK, K. a kol. Klinická výživa v současné praxi. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008. ISBN 978-80-7013-473-3.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně
Hodnocení oponenta: výborně mínus
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Domníváte se, že za přítomnosti staničních sester při vyplňování dotazníků nedošlo k předávání informací mezi jednotlivými respondenty?
2. Dotazník měl rozsah 27 otázek. Jak vysvětlíte poznámku, že během zjišťování dat byly vysvětleny otázky, které pro respondenty byly nesrozumitelné?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací výborná.