Cílem této diplomové práce je posouzení přínosu certifikace HACCP v restauraci McDonlad´s. Teoretická část práce je věnována objasnění pojmů z oblasti managementu kvality obecně, ze systému managementu bezpečnosti potravin a získávání certifikátu HACCP. Praktická část je zaměřena na představení firmy a restaurace McDonald´s. Je uvedena podrobnější analýza knihy HACCP v této restauraci a auditů, které ji kontrolují. Posléze je zhodnocen přínos přístupu HACCP v restauracích McDonald´s.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is an evaluation of HACCP certification in the restaurant 's McDonlad . The theoretical part is devoted to clarify the concepts of quality management in general , the food safety management system and HACCP certificate acquisition . The practical part is focused on the performance of the company and McDonald's restaurants. A more detailed analysis of HACCP books in this restaurant and audits to control it. Finally, the evaluation of the benefits HACCP approach in McDonald's restaurants.
Management of quality , food safety, HACCP certification
Rozsah průvodní práce
72 s. (14 586 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomové práce je posouzení přínosu certifikace HACCP v restauraci McDonlad´s. Teoretická část práce je věnována objasnění pojmů z oblasti managementu kvality obecně, ze systému managementu bezpečnosti potravin a získávání certifikátu HACCP. Praktická část je zaměřena na představení firmy a restaurace McDonald´s. Je uvedena podrobnější analýza knihy HACCP v této restauraci a auditů, které ji kontrolují. Posléze je zhodnocen přínos přístupu HACCP v restauracích McDonald´s.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is an evaluation of HACCP certification in the restaurant 's McDonlad . The theoretical part is devoted to clarify the concepts of quality management in general , the food safety management system and HACCP certificate acquisition . The practical part is focused on the performance of the company and McDonald's restaurants. A more detailed analysis of HACCP books in this restaurant and audits to control it. Finally, the evaluation of the benefits HACCP approach in McDonald's restaurants.
Management of quality , food safety, HACCP certification
Zásady pro vypracování
Cílem práce je objasnění pojmů certifikace HACCP, proces získávání certifikátu, certifikační autority a posouzení přínosu zavedení certifikace ve vybraném podniku.
Zásady:
- Vymezení základních pojmů.
- Proces získávání certifikátu.
- Posouzení přínosu ve vybraném podniku.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je objasnění pojmů certifikace HACCP, proces získávání certifikátu, certifikační autority a posouzení přínosu zavedení certifikace ve vybraném podniku.
Zásady:
- Vymezení základních pojmů.
- Proces získávání certifikátu.
- Posouzení přínosu ve vybraném podniku.
Seznam doporučené literatury
FORSYTHE, S, P HAYES a P HAYES. Food hygiene, microbiology, and HACCP: HACCP [Hazard Analysis Critical Control Points] : Praktická příručka k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin pro výrobce, prodejce a kontrolníinstituce. 3rd ed. Gaithersburg, Md.: Aspen Publishers, 1998, xviii, 449 p. ISBN 07-514-0450-0.
KEREKRÉTY, Jozef. HACCP - teória a prax. 1. vyd. Bratislava: Potravinokonzult, 2000, 216 s. ISBN 80-968-3481-9.
MATYÁŠ, Zdeněk. Analýza nebezpečí a kritické kontrolní - ochranné body: HACCP [Hazard Analysis Critical Control Points] : Praktická příručka k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin pro výrobce, prodejce a kontrolníinstituce. Brno: Státní zdravotní ústav, centrum hygieny potravinových řetězců, 1993, 85 s. ISBN 80-900-0353-2.
ŠENK, Zdeněk. 1309 testových otázek BOZP: jedinečný zdroj informací pro OZO BOZP. Olomouc: ANAG, 2011-. Periodicita není známa.
VOLDŘICH, Michal. Systém kritických bodů (HACCP) v obchodě: příručka pro pracovníky potravinářských prodejen. Vyd. 1. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2004, 73 s. ISBN 80-903-4012-1.
Seznam doporučené literatury
FORSYTHE, S, P HAYES a P HAYES. Food hygiene, microbiology, and HACCP: HACCP [Hazard Analysis Critical Control Points] : Praktická příručka k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin pro výrobce, prodejce a kontrolníinstituce. 3rd ed. Gaithersburg, Md.: Aspen Publishers, 1998, xviii, 449 p. ISBN 07-514-0450-0.
KEREKRÉTY, Jozef. HACCP - teória a prax. 1. vyd. Bratislava: Potravinokonzult, 2000, 216 s. ISBN 80-968-3481-9.
MATYÁŠ, Zdeněk. Analýza nebezpečí a kritické kontrolní - ochranné body: HACCP [Hazard Analysis Critical Control Points] : Praktická příručka k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin pro výrobce, prodejce a kontrolníinstituce. Brno: Státní zdravotní ústav, centrum hygieny potravinových řetězců, 1993, 85 s. ISBN 80-900-0353-2.
ŠENK, Zdeněk. 1309 testových otázek BOZP: jedinečný zdroj informací pro OZO BOZP. Olomouc: ANAG, 2011-. Periodicita není známa.
VOLDŘICH, Michal. Systém kritických bodů (HACCP) v obchodě: příručka pro pracovníky potravinářských prodejen. Vyd. 1. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2004, 73 s. ISBN 80-903-4012-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Název diplomové práce: Certifikace systému managementu bezpečnosti potravin HACCP
Cílem práce je objasnění pojmů certifikace HACCP, proces získávání certifikátů, certifikační autority, posouzení řínosu zavedení certifikace ve vybraném podniku.
Otázky vedoucího práce:
1) Pokud by jste sama otvírala provozovnu McDonalds, jakožto franšízant, co byste musela konkrétně udělat pro zavedení systému HACCP?
2) Jste schopna porovnat na základě interních údajů firmy McDonalds za rok 2013, které jste využívala, celkovou úroveň kvality mezi provozovnami McDonalds v ČR a SR?
Otázky oponenta práce:
1) Podařilo se sledovanému podniku po certifikaci systému HACCP zmenšit počet chyb v postupech? Došlo ke zlepšení výsledků Food Safety auditu a ATCQ auditu?
2) Vyčísluje vedení sledovaného podniku ekonomické ztráty způsobené chybami výrobků (a tím i vyřazením části výrobků z prodeje)?