Tématem této bakalářské práce je proměna cukrovarnictví v oblasti východních Čech ilustrovaná historickým vývojem zdejších cukrovarů. Součástí práce je shrnutí historie cukrovarnictví obsahující nejdůležitější fakta o tomto průmyslovém odvětví.
Cukrovary, které jsou v práci popsány, byly vybrány na základě své funkce v druhé polovině minulého století. Hlavní částí práce je popis historického vývoje těchto vybraných cukrovarů. Poslední kapitola se zabývá popisem cukrovarnických spolků, sdružení a společností, které v oblasti východních Čech fungovaly.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the transformation of the sugar industry in Eastern Bohemia. The transformation is illustrated on historical development of the local sugar mills.
The introduction includes the most important facts about this industrial sector. The concrete sugar mills were chosen for the function which they represented in the mid of 20th century. The main part of the thesis includes description of the historical development of these sugar mills. The last chapter contains description of various sugar-mill companies, associations and communities which were important in Eastern Bohemia.
Klíčová slova
cukr, cukrovar, cukrovarnický průmysl, východní Čechy
Tématem této bakalářské práce je proměna cukrovarnictví v oblasti východních Čech ilustrovaná historickým vývojem zdejších cukrovarů. Součástí práce je shrnutí historie cukrovarnictví obsahující nejdůležitější fakta o tomto průmyslovém odvětví.
Cukrovary, které jsou v práci popsány, byly vybrány na základě své funkce v druhé polovině minulého století. Hlavní částí práce je popis historického vývoje těchto vybraných cukrovarů. Poslední kapitola se zabývá popisem cukrovarnických spolků, sdružení a společností, které v oblasti východních Čech fungovaly.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the transformation of the sugar industry in Eastern Bohemia. The transformation is illustrated on historical development of the local sugar mills.
The introduction includes the most important facts about this industrial sector. The concrete sugar mills were chosen for the function which they represented in the mid of 20th century. The main part of the thesis includes description of the historical development of these sugar mills. The last chapter contains description of various sugar-mill companies, associations and communities which were important in Eastern Bohemia.
Klíčová slova
cukr, cukrovar, cukrovarnický průmysl, východní Čechy
Práce se pokusí nastínit vývoj cukrovarnictví ve východních Čechách po 2. světové válce v souvislosti se společenskými změnami a s postupným zestátňováním cukrovarnického průmyslu. Bude se věnovat zániku menších cukrovarů a následnému soustředění výroby cukru do nově vzniklých velkých cukrovarů. Stranou zájmu nezůstanou ani personální a technické okolnosti tohoto procesu.
Zásady pro vypracování
Práce se pokusí nastínit vývoj cukrovarnictví ve východních Čechách po 2. světové válce v souvislosti se společenskými změnami a s postupným zestátňováním cukrovarnického průmyslu. Bude se věnovat zániku menších cukrovarů a následnému soustředění výroby cukru do nově vzniklých velkých cukrovarů. Stranou zájmu nezůstanou ani personální a technické okolnosti tohoto procesu.
Seznam doporučené literatury
ANTONÍN, Luboš. Bílé zlato: historie cukru v kostce. Nymburk 2006. ISBN 80-86757-24-2.
BARTOŠEK, Jaroslav et al. Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci: fenomén českého hospodářství v 19. a 20. století. Praha: Národní zemědělské muzeum Praha, 2011. Prameny a studie; 47. ISBN 978-80-86874-36-4.
DUDEK, František. Počátky řepného cukrovarnictví v Čechách: příspěvek k hospodářským dějinám 30. a 40. let 19. století. 1. vyd. Poděbrady: Oblastní muzeum, 1973. Práce oblastního muzea v Poděbradech. Řada B; č. 9.
FRONĚK, Daniel. Dobrovické bílé zlato v proměnách času : 180 let cukrovaru v Dobrovici, 140 let cukrovaru v Českém Meziříčí, 140 let lihovaru v Chrudimi. Dobrovice 2011. ISBN 978-80-254-9468-4.
FRONĚK, Daniel ? JÁKL, Pavel ? STAREC, Milan ? ZIKMUND, Jan. Pivo a cukr.Praha, 2011. ISBN 978-80-01-04717-0.
MAJKUSOVÁ, Marta, ed. Stopadesát let cukrovarnického průmyslu na území ČSSR. 1. vyd. Praha: Cukrovarnický průmysl, 1981.
ŘÍHA, Oldřich. Počátky českého cukrovarnictví: Monografická studie o dějinách cukrovarnického prům. v čes. zemích do r. 1850. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1977. Acta Universitatis Carolinae. Philosophica et historica. Monographia; Sv. 62/1976.
Listy cukrovarnické a řepařské. Praha 1882- dosud. ISSN 1210-3306.
Seznam doporučené literatury
ANTONÍN, Luboš. Bílé zlato: historie cukru v kostce. Nymburk 2006. ISBN 80-86757-24-2.
BARTOŠEK, Jaroslav et al. Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci: fenomén českého hospodářství v 19. a 20. století. Praha: Národní zemědělské muzeum Praha, 2011. Prameny a studie; 47. ISBN 978-80-86874-36-4.
DUDEK, František. Počátky řepného cukrovarnictví v Čechách: příspěvek k hospodářským dějinám 30. a 40. let 19. století. 1. vyd. Poděbrady: Oblastní muzeum, 1973. Práce oblastního muzea v Poděbradech. Řada B; č. 9.
FRONĚK, Daniel. Dobrovické bílé zlato v proměnách času : 180 let cukrovaru v Dobrovici, 140 let cukrovaru v Českém Meziříčí, 140 let lihovaru v Chrudimi. Dobrovice 2011. ISBN 978-80-254-9468-4.
FRONĚK, Daniel ? JÁKL, Pavel ? STAREC, Milan ? ZIKMUND, Jan. Pivo a cukr.Praha, 2011. ISBN 978-80-01-04717-0.
MAJKUSOVÁ, Marta, ed. Stopadesát let cukrovarnického průmyslu na území ČSSR. 1. vyd. Praha: Cukrovarnický průmysl, 1981.
ŘÍHA, Oldřich. Počátky českého cukrovarnictví: Monografická studie o dějinách cukrovarnického prům. v čes. zemích do r. 1850. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1977. Acta Universitatis Carolinae. Philosophica et historica. Monographia; Sv. 62/1976.
Listy cukrovarnické a řepařské. Praha 1882- dosud. ISSN 1210-3306.