Práce se zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody pro vzorky obalového materiálu na bázi bílkovin při teplotách 5, 25 a 40 °C statickou gravimetrickou metodou. Závislost relativního obsahu vlhkosti na aktivitě vody byly popsány různými matematickými modely adsorpčních izoterem, jejichž parametry jsou získány pomocí nelineární a lineární regrese. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání vzorků. Nakonec je učiněn závěr, který vzorek je nejvhodnější k použití v potravinářské technologii z hlediska růstu plísní.
Anotace v angličtině
This work is focused on determination of moisture adsorption isotherms for food package based on proteins at 5, 25 and 40 °C using static gravimetric method. The relationship of equilibrium moisture content on water activity of the samples was described by different mathematical models for the adsorption isotherms, and the parameters were computed using nonlinear and linear regression technique. An interpretation of the experimental data and comparison among samples was performed. Finally, a discussion about the suitability of the samples in relation to their moisture adsorption process and possible fungi spoilage has been made.
Klíčová slova
aktivita vody, obsah vlhkosti, adsorpční izotermy, obalový materiál, lineární a nelineární regrese
Klíčová slova v angličtině
water activity, moisture content, adsorption isotherm, food package, linear and nonlinear regression
Rozsah průvodní práce
83 s. (85 518 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody pro vzorky obalového materiálu na bázi bílkovin při teplotách 5, 25 a 40 °C statickou gravimetrickou metodou. Závislost relativního obsahu vlhkosti na aktivitě vody byly popsány různými matematickými modely adsorpčních izoterem, jejichž parametry jsou získány pomocí nelineární a lineární regrese. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání vzorků. Nakonec je učiněn závěr, který vzorek je nejvhodnější k použití v potravinářské technologii z hlediska růstu plísní.
Anotace v angličtině
This work is focused on determination of moisture adsorption isotherms for food package based on proteins at 5, 25 and 40 °C using static gravimetric method. The relationship of equilibrium moisture content on water activity of the samples was described by different mathematical models for the adsorption isotherms, and the parameters were computed using nonlinear and linear regression technique. An interpretation of the experimental data and comparison among samples was performed. Finally, a discussion about the suitability of the samples in relation to their moisture adsorption process and possible fungi spoilage has been made.
Klíčová slova
aktivita vody, obsah vlhkosti, adsorpční izotermy, obalový materiál, lineární a nelineární regrese
Klíčová slova v angličtině
water activity, moisture content, adsorption isotherm, food package, linear and nonlinear regression
Zásady pro vypracování
1. S využitím dostupné zahraniční odborné literatury vypracujte přehled o využití sorpčních izoterem v potravinářství. Zaměřte se na vybrané matematické modely popisující adsorpci vlhkosti v potravinách a zdůrazněte jejich praktický význam. Definujte obecně výrobu kolagenních střívek pro masné výrobky.
2. Experimentálně zjistěte schopnost vybraných typů kolagenních střívek adsorbovat vlhkost při různých teplotách s využitím statické gravimetrické metody.
3. Získané výsledky statisticky zpracujte a konstrukci izoterem proveďte metodou nelineární regrese. Podle hodnot vypočtených parametrů vybraných modelů diskutujte vlastnosti kolagenních střívek a jejich náchylnost k porůstání plísněmi.
Zásady pro vypracování
1. S využitím dostupné zahraniční odborné literatury vypracujte přehled o využití sorpčních izoterem v potravinářství. Zaměřte se na vybrané matematické modely popisující adsorpci vlhkosti v potravinách a zdůrazněte jejich praktický význam. Definujte obecně výrobu kolagenních střívek pro masné výrobky.
2. Experimentálně zjistěte schopnost vybraných typů kolagenních střívek adsorbovat vlhkost při různých teplotách s využitím statické gravimetrické metody.
3. Získané výsledky statisticky zpracujte a konstrukci izoterem proveďte metodou nelineární regrese. Podle hodnot vypočtených parametrů vybraných modelů diskutujte vlastnosti kolagenních střívek a jejich náchylnost k porůstání plísněmi.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise.