Předložená diplomová práce se zabývá vztahy mezi mastnými kyselinami HDL lipoproteinů a kompenzací diabetu charakterizovanou koncentrací glykovaného hemoglobinu u pacientů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. Jednotlivé mastné kyseliny jsou z HDL lipoproteinů získávány kombinací dvou metod; a to chromatografií na tenké vrstvě a plynovou chromatografií. Cílem této práce je zdokumentovat změny v zastoupení mastných kyselin HDL lipoproteinů u diabetiků a sledování případného vztahu jednotlivých mastných kyselin v lipidických frakcích se stupněm onemocnění.
Anotace v angličtině
This thesis deals with a relationships between fatty acids of HDL lipoproteins and compensation of diabetes characterised by concentration of glycosidic hemoglobin in patients with diabetes mellitus type 2. Individual fatty acids are isolated from HDL lipoproteins by combination of two methods, thin layer chromatography and gas chromatography. The aim of this work is to document changes in the fatty acid composition of HDL lipoproteins in diabetic patients and follow-up of a potential relationship of fatty acid lipid fractions with assessment of the disease.
Předložená diplomová práce se zabývá vztahy mezi mastnými kyselinami HDL lipoproteinů a kompenzací diabetu charakterizovanou koncentrací glykovaného hemoglobinu u pacientů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. Jednotlivé mastné kyseliny jsou z HDL lipoproteinů získávány kombinací dvou metod; a to chromatografií na tenké vrstvě a plynovou chromatografií. Cílem této práce je zdokumentovat změny v zastoupení mastných kyselin HDL lipoproteinů u diabetiků a sledování případného vztahu jednotlivých mastných kyselin v lipidických frakcích se stupněm onemocnění.
Anotace v angličtině
This thesis deals with a relationships between fatty acids of HDL lipoproteins and compensation of diabetes characterised by concentration of glycosidic hemoglobin in patients with diabetes mellitus type 2. Individual fatty acids are isolated from HDL lipoproteins by combination of two methods, thin layer chromatography and gas chromatography. The aim of this work is to document changes in the fatty acid composition of HDL lipoproteins in diabetic patients and follow-up of a potential relationship of fatty acid lipid fractions with assessment of the disease.
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na poruchy metabolizmu lipidů u diabetiků a popište
význam stanovení mastných kyselin v lipoproteinových frakcích EDTA plazmy pro diagnostiku
diabetu typu 2.
2. U diabetiků typu 2 a kontrolní skupiny proveďte rozdělení HDL frakce EDTA plazmy do pěti tříd
(fosfolipidy, diacylglyceroly, mastné kyseliny, triacylglyceroly a estery cholesterolu) pomocí
preparativní chromatografie na tenké vrstvě a stanovte jejich koncentrace.
3. Vypočtěte obsah nasycených, nenasycených a esenciálních mastných kyselin ve všech třídách
lipidů z chromatografických záznamů plynové chromatografie.
4. Vypočtěte aktivity \recke{Delta}9-desaturázy, \recke{Delta}6-desaturázy, \recke{Delta}5-desaturázy a elongázy ve všech třídách lipidů
u diabetiků a kontrolní skupiny a vypracujte jejich závislosti na obsahu glykovaného hemoglobinu
a vybraných krevních analytů.
5. Diskutujte změny v koncentracích všech typů mastných kyselin u diabetiků a změny aktivit
sledovaných enzymů v HDL frakci. Proveďte statistické vyhodnocení výsledků a vyhodnoťte
použitelnost naměřených hodnot pro diagnostické účely.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na poruchy metabolizmu lipidů u diabetiků a popište
význam stanovení mastných kyselin v lipoproteinových frakcích EDTA plazmy pro diagnostiku
diabetu typu 2.
2. U diabetiků typu 2 a kontrolní skupiny proveďte rozdělení HDL frakce EDTA plazmy do pěti tříd
(fosfolipidy, diacylglyceroly, mastné kyseliny, triacylglyceroly a estery cholesterolu) pomocí
preparativní chromatografie na tenké vrstvě a stanovte jejich koncentrace.
3. Vypočtěte obsah nasycených, nenasycených a esenciálních mastných kyselin ve všech třídách
lipidů z chromatografických záznamů plynové chromatografie.
4. Vypočtěte aktivity \recke{Delta}9-desaturázy, \recke{Delta}6-desaturázy, \recke{Delta}5-desaturázy a elongázy ve všech třídách lipidů
u diabetiků a kontrolní skupiny a vypracujte jejich závislosti na obsahu glykovaného hemoglobinu
a vybraných krevních analytů.
5. Diskutujte změny v koncentracích všech typů mastných kyselin u diabetiků a změny aktivit
sledovaných enzymů v HDL frakci. Proveďte statistické vyhodnocení výsledků a vyhodnoťte
použitelnost naměřených hodnot pro diagnostické účely.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího diplomové práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího diplomové práce.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Prezentace výsledků diplomové práce.
2. Přečtení posudků vedoucího a oponenta diplomové práce.
3. Diskuze k posudkům vedoucího a oponenta diplomové práce.
4. Studentka odpovídala na všechny dotazy a připomínky k DP.