Tato diplomová práce je zaměřena na aplikaci extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci antioxidantů z bylinných čajů. V teoretické části je uvedena historie čaje, jeho zdravotní účinky na člověka a technologické zpracování. Dále jsou popsány vybrané skupiny antioxidantů a polyfenolických látek, a to včetně metod izolace antioxidantů a jejich stanovení. V experimentální časti byla provedena optimalizace metody extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci vybraných antioxidantů z bylinných čajů s následným stanovením vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s detektorem diodového pole. Optimalizované podmínky byly aplikovány na reálné bylinné čaje.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the application of solid phase extraction in pipette tips method for isolation of selected antioxidants from herbal teas. In the theoretical part, the history of tea, its health effects on human health and technological processing are presented. Additionally, there are also described various groups of antioxidants and polyphenols together with methods of their isolation and determination. In the experimental section the optimization of the solid phase extraction in pipette tips method for the isolation of selected antioxidants from herbal tea was realised. All extracts were analysed by high performance liquid chromatography with diode array detector. Optimized method was applied to the analysis of real herbal teas.
Klíčová slova
Bylinné čaje, antioxidanty, extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce, vysokoúčinná kapalinová chromatografie
Tato diplomová práce je zaměřena na aplikaci extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci antioxidantů z bylinných čajů. V teoretické části je uvedena historie čaje, jeho zdravotní účinky na člověka a technologické zpracování. Dále jsou popsány vybrané skupiny antioxidantů a polyfenolických látek, a to včetně metod izolace antioxidantů a jejich stanovení. V experimentální časti byla provedena optimalizace metody extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci vybraných antioxidantů z bylinných čajů s následným stanovením vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s detektorem diodového pole. Optimalizované podmínky byly aplikovány na reálné bylinné čaje.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the application of solid phase extraction in pipette tips method for isolation of selected antioxidants from herbal teas. In the theoretical part, the history of tea, its health effects on human health and technological processing are presented. Additionally, there are also described various groups of antioxidants and polyphenols together with methods of their isolation and determination. In the experimental section the optimization of the solid phase extraction in pipette tips method for the isolation of selected antioxidants from herbal tea was realised. All extracts were analysed by high performance liquid chromatography with diode array detector. Optimized method was applied to the analysis of real herbal teas.
Klíčová slova
Bylinné čaje, antioxidanty, extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce, vysokoúčinná kapalinová chromatografie
1. Vypracujte přehlednou literární rešerši zabývající se možnostmi stanovení antioxidantů v bylinných nápojích. Zaměřte se na možnosti izolace antioxidantů pomocí extrakce tuhou fází (SPE), a to jak v klasickém, tak i v mikro uspořádání, s následnou analýzou metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Diskutujte význam antioxidantů pro lidský organismus i případné negativní důsledky nadměrného využívání antioxidantů.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek techniky mikroSPE realizované ve špičkách mikropipet, a to dle principů plánování experimentu. Nalezené podmínky aplikujte na reálné vzorky bylinných čajů a výsledky porovnejte s těmi získanými pomocí metody založené na klasické SPE. Zhodnoťte výhody či nevýhody daných SPE módů pro analýzu sledovaných antioxidantů.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte přehlednou literární rešerši zabývající se možnostmi stanovení antioxidantů v bylinných nápojích. Zaměřte se na možnosti izolace antioxidantů pomocí extrakce tuhou fází (SPE), a to jak v klasickém, tak i v mikro uspořádání, s následnou analýzou metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Diskutujte význam antioxidantů pro lidský organismus i případné negativní důsledky nadměrného využívání antioxidantů.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek techniky mikroSPE realizované ve špičkách mikropipet, a to dle principů plánování experimentu. Nalezené podmínky aplikujte na reálné vzorky bylinných čajů a výsledky porovnejte s těmi získanými pomocí metody založené na klasické SPE. Zhodnoťte výhody či nevýhody daných SPE módů pro analýzu sledovaných antioxidantů.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte se současným stavem v tomto oboru.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise.