První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
anthokyaninů v plodech černého bezu s využitím izokratické a gradientové eluce. Jako
mobilní fáze byla použita směs metanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí.
Optimalizovaná chromatografická separace byla ve spojení s UV detekcí využita
k identifikaci a kvantifikaci anthokyaninů v extraktech z plodů černého bezu. Dále byl
u extraktů stanoven celkový obsah anthokyaninů, celkový obsah polyfenolických látek
a antioxidační kapacita pomocí různých spektrofotometrických metod. Výsledky získané
těmito metodami byly statisticky porovnány s obsahem anthokyaninů stanovených pomocí
kapalinové chromatografie. Na základě analýzy hlavních komponent a analýzy rozptylu byl
zjištěn významný vliv úpravy vzorků po sběru (mražení/sušení). Největší korelace výsledků
byla pozorována mezi pH diferenciální metodou a chromatografickým stanovením.
Anotace v angličtině
First part of this thesis was focused on optimization of chromatographic separation of
anthocyanins in the fruit of elderberry using isocratic and gradient elution. The mixture of
metanol and water with addition of formic acid was used as a mobile phase. Optimized
chromatographic separation coupled with UV detection was used for identification and
quantification of anthocyanins in extracts prepared from fruit of elderberry. Total
anthocyanins, total polyphenolics and antioxidant capacity were determined using different
spectrophotometric methods in all extracts. Results obtained by these methods were
statistically compared with total anthocyanins determinated by liquid chromatography.
Significant effect of treatment samples after collection (freezing/drying) was evaluated using
principal component analysis and analysis of variance. The best correlation of results was
observed between pH differential method and chromatographic determination.
Klíčová slova
HPLC, fenolické látky, anthokyaniny, antioxidační aktivita, černý bez
Klíčová slova v angličtině
Analysis of selected polyphenolic compounds in elderberry
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
anthokyaninů v plodech černého bezu s využitím izokratické a gradientové eluce. Jako
mobilní fáze byla použita směs metanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí.
Optimalizovaná chromatografická separace byla ve spojení s UV detekcí využita
k identifikaci a kvantifikaci anthokyaninů v extraktech z plodů černého bezu. Dále byl
u extraktů stanoven celkový obsah anthokyaninů, celkový obsah polyfenolických látek
a antioxidační kapacita pomocí různých spektrofotometrických metod. Výsledky získané
těmito metodami byly statisticky porovnány s obsahem anthokyaninů stanovených pomocí
kapalinové chromatografie. Na základě analýzy hlavních komponent a analýzy rozptylu byl
zjištěn významný vliv úpravy vzorků po sběru (mražení/sušení). Největší korelace výsledků
byla pozorována mezi pH diferenciální metodou a chromatografickým stanovením.
Anotace v angličtině
First part of this thesis was focused on optimization of chromatographic separation of
anthocyanins in the fruit of elderberry using isocratic and gradient elution. The mixture of
metanol and water with addition of formic acid was used as a mobile phase. Optimized
chromatographic separation coupled with UV detection was used for identification and
quantification of anthocyanins in extracts prepared from fruit of elderberry. Total
anthocyanins, total polyphenolics and antioxidant capacity were determined using different
spectrophotometric methods in all extracts. Results obtained by these methods were
statistically compared with total anthocyanins determinated by liquid chromatography.
Significant effect of treatment samples after collection (freezing/drying) was evaluated using
principal component analysis and analysis of variance. The best correlation of results was
observed between pH differential method and chromatographic determination.
Klíčová slova
HPLC, fenolické látky, anthokyaniny, antioxidační aktivita, černý bez
Klíčová slova v angličtině
Analysis of selected polyphenolic compounds in elderberry
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na využití moderních analytických technik v analýze fenolických kyselin a flavonoidů (především anthokyanidinů a jejich glykosidů) v plodech černém bezu. Zaměřte se na různé způsoby extrakce těchto sloučenin z přírodní matrice a na analýzu těchto extraktů s využitím spektrofotometrických technik a separačních technik v kapalné fázi.
2. Na základě literární rešerše zvolte nejvhodnější metodu pro určení celkové antioxidační aktivity fenolických látek obsažených v černém bezu. Výsledky porovnejte s celkovým obsahem fenolických látek a kriticky zhodnoťte.
3. Optimalizovanou chromatografickou separaci využijte pro analýzu extraktů volných a vázaných fenolických kyselin a flavonoidů obsažených v bobulích černého bezu. Na základě analýzy standardů identifikujte a kvantifikujte významné fenolické sloučeniny v jednotlivých extraktech.
4. Porovnejte a diskutujte obsah fenolických látek ve vzorcích černého bezu lišících se lokalitou sběru a úpravou vzorků po sběru. Výsledky získané chromatografickou analýzou porovnejte s výsledky získanými pomocí spektrofotometrických metod.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na využití moderních analytických technik v analýze fenolických kyselin a flavonoidů (především anthokyanidinů a jejich glykosidů) v plodech černém bezu. Zaměřte se na různé způsoby extrakce těchto sloučenin z přírodní matrice a na analýzu těchto extraktů s využitím spektrofotometrických technik a separačních technik v kapalné fázi.
2. Na základě literární rešerše zvolte nejvhodnější metodu pro určení celkové antioxidační aktivity fenolických látek obsažených v černém bezu. Výsledky porovnejte s celkovým obsahem fenolických látek a kriticky zhodnoťte.
3. Optimalizovanou chromatografickou separaci využijte pro analýzu extraktů volných a vázaných fenolických kyselin a flavonoidů obsažených v bobulích černého bezu. Na základě analýzy standardů identifikujte a kvantifikujte významné fenolické sloučeniny v jednotlivých extraktech.
4. Porovnejte a diskutujte obsah fenolických látek ve vzorcích černého bezu lišících se lokalitou sběru a úpravou vzorků po sběru. Výsledky získané chromatografickou analýzou porovnejte s výsledky získanými pomocí spektrofotometrických metod.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Přistoupila k obhajobě diplomové práce a zodpověděla všechny tázané otázky.