Tato diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
katechinů a dalších fenolických látek obsažených v zeleném čaji s využitím kapalinové
chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Pro separaci byla vybrána
chromatografická kolona plněná povrchově porézními částicemi a mobilní fáze směs
methanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí. S využitím tohoto systému byla docílena
separace všech katechinů během 2 minut, což umožnilo studium degradace katechinů během
dlouhodobého stání infuzí připravených ze zeleného čaje v závislosti na teplotě zalévací vody.
Dále byl u všech připravených infuzí stanoven celkový obsah fenolických látek a antioxidační
aktivita pomocí spektrofotometrických technik. Byl zjištěn významný rozdíl obsahu katechinů
v závislosti na teplotě zalévací vody a při dlouhodobém stání infuze zeleného čaje.
Anotace v angličtině
This master thesis was focused on optimization of chromatographic separation of
catechins and other phenolic compounds presented in green tea using liquid chromatography
coupled with mass spectrometry. Chromatographic column packed with porous shell particles
and the mixture of methanol and water with addition of formic acid as a mobile phase was
used for separation. All green tea catechins have been separated under optimal conditions in
two minutes, which allowed us to study a degradation of catechins during long stand period of
green tea infusions prepared by water differing in temperature. Further, total polyphenolic
content and antioxidant activity were determined using spectrophotometric methods in all
infusions. Significant differences of catechin contents were found between infusions in
dependence on temperature of water and during long stand period of green tea infusion.
liquid chromatography, HPLC/MS, catechins, antioxidant activity, green tea
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
katechinů a dalších fenolických látek obsažených v zeleném čaji s využitím kapalinové
chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Pro separaci byla vybrána
chromatografická kolona plněná povrchově porézními částicemi a mobilní fáze směs
methanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí. S využitím tohoto systému byla docílena
separace všech katechinů během 2 minut, což umožnilo studium degradace katechinů během
dlouhodobého stání infuzí připravených ze zeleného čaje v závislosti na teplotě zalévací vody.
Dále byl u všech připravených infuzí stanoven celkový obsah fenolických látek a antioxidační
aktivita pomocí spektrofotometrických technik. Byl zjištěn významný rozdíl obsahu katechinů
v závislosti na teplotě zalévací vody a při dlouhodobém stání infuze zeleného čaje.
Anotace v angličtině
This master thesis was focused on optimization of chromatographic separation of
catechins and other phenolic compounds presented in green tea using liquid chromatography
coupled with mass spectrometry. Chromatographic column packed with porous shell particles
and the mixture of methanol and water with addition of formic acid as a mobile phase was
used for separation. All green tea catechins have been separated under optimal conditions in
two minutes, which allowed us to study a degradation of catechins during long stand period of
green tea infusions prepared by water differing in temperature. Further, total polyphenolic
content and antioxidant activity were determined using spectrophotometric methods in all
infusions. Significant differences of catechin contents were found between infusions in
dependence on temperature of water and during long stand period of green tea infusion.
liquid chromatography, HPLC/MS, catechins, antioxidant activity, green tea
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zahrnující způsoby určení antioxidačních vlastností přírodních antioxidantů, se zaměřením na látky obsažené v zeleném čaji. Dále se věnujte analýze fenolických látek obsažených v zeleném čaji pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií.
2. Na základě literární rešerše vypracujte metody pro určení celkové antioxidační aktivity fenolických látek obsažených v zeleném čaji. Výsledky porovnejte s celkovým obsahem fenolických látek a kriticky zhodnoťte.
3. Vypracujte a optimalizujte metodiku pro rychlou chromatografickou separaci katechinů a významných fenolických látek s maximální dobou analýzy v řádech minut. Využijte kolony plněné povrchově porézními částicemi.
4. Optimalizovanou metodiku využijte pro studium degradace katechinů v závislosti na čase a na teplotě. Monitorujte vliv obsahu katechinů na antioxidační kapacitu zeleného čaje. Výsledky statisticky zhodnoťte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zahrnující způsoby určení antioxidačních vlastností přírodních antioxidantů, se zaměřením na látky obsažené v zeleném čaji. Dále se věnujte analýze fenolických látek obsažených v zeleném čaji pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií.
2. Na základě literární rešerše vypracujte metody pro určení celkové antioxidační aktivity fenolických látek obsažených v zeleném čaji. Výsledky porovnejte s celkovým obsahem fenolických látek a kriticky zhodnoťte.
3. Vypracujte a optimalizujte metodiku pro rychlou chromatografickou separaci katechinů a významných fenolických látek s maximální dobou analýzy v řádech minut. Využijte kolony plněné povrchově porézními částicemi.
4. Optimalizovanou metodiku využijte pro studium degradace katechinů v závislosti na čase a na teplotě. Monitorujte vliv obsahu katechinů na antioxidační kapacitu zeleného čaje. Výsledky statisticky zhodnoťte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a úspěšně obhájila diplomovou práci.