První část diplomová práce se zabývá stanovením 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a micelární elektrokinetické chromatografie ve spojení s UV detekcí. Dále byla optimalizována separace glukosy, fruktosy a sacharosy jako nejvýznamnějších sacharidů obsažených v medovinách. Pro jejich separaci byla využita chromatografie hydrofilních interakcí, kdy jako stacionární fáze byla použita chemicky vázaná aminopropylová fáze a jako mobilní fáze 80% acetonitril. Pro detekci byl využit univerzální refraktometrický detektor. Výše zmíněné separační techniky byly využity pro sledování obsahu HMF a sacharidů ve 23 vzorcích medovin získaných od různých výrobců. Obsah těchto látek ve vzorcích se značně liší v závislosti na technologickém postupu výroby medoviny.
Anotace v angličtině
First part of master thesis was focused on determination of 5-hydroxymethylfurfurale (HMF) using reversed phase liquid chromatography and micellar electrokinetic chromatography coupled to UV detector. Further, the separation of the most important saccharides in meads, glucose, fructose and sucrose, was optimized. The chromatography hydrophilic interaction was used for the separation, where the chemical bonded aminopropyl stationary phase and 80% acetonitrile as a mobile phase wad applied. The detection was performed using refractive index detector. Above mentioned techniques were employed for determination of content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained by different producers. Content of this compounds highly vary in dependence on technological process of meads.
První část diplomová práce se zabývá stanovením 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a micelární elektrokinetické chromatografie ve spojení s UV detekcí. Dále byla optimalizována separace glukosy, fruktosy a sacharosy jako nejvýznamnějších sacharidů obsažených v medovinách. Pro jejich separaci byla využita chromatografie hydrofilních interakcí, kdy jako stacionární fáze byla použita chemicky vázaná aminopropylová fáze a jako mobilní fáze 80% acetonitril. Pro detekci byl využit univerzální refraktometrický detektor. Výše zmíněné separační techniky byly využity pro sledování obsahu HMF a sacharidů ve 23 vzorcích medovin získaných od různých výrobců. Obsah těchto látek ve vzorcích se značně liší v závislosti na technologickém postupu výroby medoviny.
Anotace v angličtině
First part of master thesis was focused on determination of 5-hydroxymethylfurfurale (HMF) using reversed phase liquid chromatography and micellar electrokinetic chromatography coupled to UV detector. Further, the separation of the most important saccharides in meads, glucose, fructose and sucrose, was optimized. The chromatography hydrophilic interaction was used for the separation, where the chemical bonded aminopropyl stationary phase and 80% acetonitrile as a mobile phase wad applied. The detection was performed using refractive index detector. Above mentioned techniques were employed for determination of content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained by different producers. Content of this compounds highly vary in dependence on technological process of meads.
1. Proveďte literární rešerši týkající se fyzikálně chemických vlastností
5- hydroxymethylfurfuralu (5-HMF) a významných sacharidů, vyskytujících se v medu a medovinách. Zaměřte se na vznik a výskyt těchto látek v potravinách, jejich izolaci z potravinářské matrice a kvantitativní analýzu pomocí moderních analytických technik.
2. V další části diplomové práce zpracujte problematiku alkoholických kvašených nápojů. Prostudujte chemické a fyzikální parametry, které se používají při kontrole kvality těchto nápojů.
3. Optimalizujte podmínky pro analýzu 5-HMF a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi (HPLC, CE). Využijte různé derivatizační postupy a typy detektorů.
4. Optimalizované podmínky využijte pro analýzu 5-HMF a sacharidů ve vzorcích medovin, připravených různými technologickými postupy od různých dodavatelů. Dosažené výsledky porovnejte a vyhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši týkající se fyzikálně chemických vlastností
5- hydroxymethylfurfuralu (5-HMF) a významných sacharidů, vyskytujících se v medu a medovinách. Zaměřte se na vznik a výskyt těchto látek v potravinách, jejich izolaci z potravinářské matrice a kvantitativní analýzu pomocí moderních analytických technik.
2. V další části diplomové práce zpracujte problematiku alkoholických kvašených nápojů. Prostudujte chemické a fyzikální parametry, které se používají při kontrole kvality těchto nápojů.
3. Optimalizujte podmínky pro analýzu 5-HMF a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi (HPLC, CE). Využijte různé derivatizační postupy a typy detektorů.
4. Optimalizované podmínky využijte pro analýzu 5-HMF a sacharidů ve vzorcích medovin, připravených různými technologickými postupy od různých dodavatelů. Dosažené výsledky porovnejte a vyhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a úspěšně obhájila diplomovou práci.