Bakalářská práce se zabývá legislativním rámcem nových předpisů EU v designu potravinových obalů. Upozorňuje na nové legislativní nařízení EU platné od 13. 12. 2014 a z něj vyplívající omezení při tvorbě designu obalů. V jednotlivých bodech jsou definovány povinné prvky na obalech potravin s uvedením platných výjimek. Nad rámec platné legislativy je v práci zahrnuto označování výživových údajů, které nabývají platnost od 13. 12. 2016, pokud již nejsou uváděny vč. grafického uvádění referenčních hodnot příjmu. Zároveň je v práci podobně popsána problematika výživových a zdravotních tvrzení na obalech potravin. Práce se zabývá i označováním značek kvality potravin na trhu ČR v rámci platných vyhlášek a nařízení. V poslední části práce je souhrnný pohled do problematiky označování obalů dle zákona o obalech a platných předpisů.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with legislation, the new EU regulations on food packaging design. It explains the new legislative regulation in effect since 13.12.2014 and from the ensuing constraints when creating packaging design. They are defined as mandatory elements of food packaging including applicable exemptions. The work also includes in the labeling of nutritional information, which will enter into force from 13.12.2016. The next part describes nutrition and health claims on food packaging. It also includes the labeling of quality food brands in the Czech market under applicable regulations. The final part describes the issue of labeling of packages according to the Packaging Law and applicable regulations.
Klíčová slova
Legislativa EU, Design obalů, Zdravotní a výživová tvrzení na obalech, Povinné informace na obalech potravin
Klíčová slova v angličtině
EU legislation, Packaging Design, Health and Nutrition Claims, Mandatory information at Labelling of food products
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá legislativním rámcem nových předpisů EU v designu potravinových obalů. Upozorňuje na nové legislativní nařízení EU platné od 13. 12. 2014 a z něj vyplívající omezení při tvorbě designu obalů. V jednotlivých bodech jsou definovány povinné prvky na obalech potravin s uvedením platných výjimek. Nad rámec platné legislativy je v práci zahrnuto označování výživových údajů, které nabývají platnost od 13. 12. 2016, pokud již nejsou uváděny vč. grafického uvádění referenčních hodnot příjmu. Zároveň je v práci podobně popsána problematika výživových a zdravotních tvrzení na obalech potravin. Práce se zabývá i označováním značek kvality potravin na trhu ČR v rámci platných vyhlášek a nařízení. V poslední části práce je souhrnný pohled do problematiky označování obalů dle zákona o obalech a platných předpisů.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with legislation, the new EU regulations on food packaging design. It explains the new legislative regulation in effect since 13.12.2014 and from the ensuing constraints when creating packaging design. They are defined as mandatory elements of food packaging including applicable exemptions. The work also includes in the labeling of nutritional information, which will enter into force from 13.12.2016. The next part describes nutrition and health claims on food packaging. It also includes the labeling of quality food brands in the Czech market under applicable regulations. The final part describes the issue of labeling of packages according to the Packaging Law and applicable regulations.
Klíčová slova
Legislativa EU, Design obalů, Zdravotní a výživová tvrzení na obalech, Povinné informace na obalech potravin
Klíčová slova v angličtině
EU legislation, Packaging Design, Health and Nutrition Claims, Mandatory information at Labelling of food products
Zásady pro vypracování
1. V dostupných zdrojích proveďte rešerši na problematiku legislativy značení potravin podle nových předpisů EU.
2. Danou problematiku zpracujte do přehledného textu zaměřujícího se na nejdůležitější parametry a prvky které obaly potravin a potravinových doplňků musí obsahovat.
3. Zaměřte se rovněž na zhodnocení situace, jakým způsobem se má výrobce co nejsnadněji přizpůsobit, či jak má dosáhnout shody jeho produktů s platnou, či nastávající legislativou, případně jaké prameny má k snažšímu dosažení daného stavu sledovat.
Zásady pro vypracování
1. V dostupných zdrojích proveďte rešerši na problematiku legislativy značení potravin podle nových předpisů EU.
2. Danou problematiku zpracujte do přehledného textu zaměřujícího se na nejdůležitější parametry a prvky které obaly potravin a potravinových doplňků musí obsahovat.
3. Zaměřte se rovněž na zhodnocení situace, jakým způsobem se má výrobce co nejsnadněji přizpůsobit, či jak má dosáhnout shody jeho produktů s platnou, či nastávající legislativou, případně jaké prameny má k snažšímu dosažení daného stavu sledovat.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing. Jan Vališ, Ph.D. : Výživová tvrzení- kdo je definuji? Co znamená termín LIGHT?