Tato práce je zaměřena na analýzu vybraných polyfenolických látek ve čtyřech superpotravinách. V teoretické části jsou charakterizovány analyzované superpotraviny, jedná se konkrétně o propolis, brusinky, chia semínka a rakytník. Tato část je také věnována charakteristice polyfenolických látek, základům technik ultrazvukové extrakce a kapalinové chromatografie a dále jsou zpracovány vybrané konkrétní aplikace zabývající se analýzou superpotravin zkoumaných v této práci. V praktické části byla provedena optimalizace přípravy vzorků před analýzou polyfenolických látek a jejich stanovení pomocí HPLC se dvěma typy detekce coulometrickou a spektrofotometrickou. V analyzovaných vzorcích byl také stanoven celkový obsah fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteuova činidla.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the analysis of polyphenolic compounds in four samples of superfoods. The theoretical part characterizes analyzed superfoods propolis, cranberries, chia seeds and sea buckthorn. This part also deals with a characteristic of polyphenolic compounds, fundamentals of ultrasonic extraction and liquid chromatography and specifically selected applications analysis of superfoods are described as well. In practical part, sample preparation was optimized prior to analysis of polyphenols, and their determination by means of HPLC with two types of detection - the coulometric and spectrophotometric. In the analyzed samples total content of phenolic compounds using the Folin-Ciocalteu reagent was also determined.
Tato práce je zaměřena na analýzu vybraných polyfenolických látek ve čtyřech superpotravinách. V teoretické části jsou charakterizovány analyzované superpotraviny, jedná se konkrétně o propolis, brusinky, chia semínka a rakytník. Tato část je také věnována charakteristice polyfenolických látek, základům technik ultrazvukové extrakce a kapalinové chromatografie a dále jsou zpracovány vybrané konkrétní aplikace zabývající se analýzou superpotravin zkoumaných v této práci. V praktické části byla provedena optimalizace přípravy vzorků před analýzou polyfenolických látek a jejich stanovení pomocí HPLC se dvěma typy detekce coulometrickou a spektrofotometrickou. V analyzovaných vzorcích byl také stanoven celkový obsah fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteuova činidla.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the analysis of polyphenolic compounds in four samples of superfoods. The theoretical part characterizes analyzed superfoods propolis, cranberries, chia seeds and sea buckthorn. This part also deals with a characteristic of polyphenolic compounds, fundamentals of ultrasonic extraction and liquid chromatography and specifically selected applications analysis of superfoods are described as well. In practical part, sample preparation was optimized prior to analysis of polyphenols, and their determination by means of HPLC with two types of detection - the coulometric and spectrophotometric. In the analyzed samples total content of phenolic compounds using the Folin-Ciocalteu reagent was also determined.
1. V teoretické části diplomové práce nastiňte téma tzv. super potravin, jejich přínos pro lidské zdraví a rozšíření na českém trhu. Navrhněte několik potravin, které jsou
v současnosti považovány za super potraviny, a na ty zpracujte literární rešerši.
Pro každou super potravinu uveďte její charakteristiku, účinky a možné použití
a zaměřte se zejména na analýzu polyfenolických látek obsažených v příslušných potravinách.
2. Analyzujte super potraviny popsané v teoretické části práce. Nalezněte nejvhodnější postup extrakce polyfenolických látek z daných vzorků a také vhodné podmínky chromatografické separace. K analýzám využijte dva chromatografické systémy, jeden se spektrofotometrickým detektorem a druhý s elektrochemickým detektorem CoulArray. Pokuste se identifikovat maximum látek přítomných ve vzorcích analyzovaných super potravin. Proveďte také stanovení celkového počtu fenolických látek.
3. Všechny získané poznatky vyhodnoťte, pečlivě a přehledně zpracujte všechny dosažené výsledky a patřičným způsobem je komentujte.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce nastiňte téma tzv. super potravin, jejich přínos pro lidské zdraví a rozšíření na českém trhu. Navrhněte několik potravin, které jsou
v současnosti považovány za super potraviny, a na ty zpracujte literární rešerši.
Pro každou super potravinu uveďte její charakteristiku, účinky a možné použití
a zaměřte se zejména na analýzu polyfenolických látek obsažených v příslušných potravinách.
2. Analyzujte super potraviny popsané v teoretické části práce. Nalezněte nejvhodnější postup extrakce polyfenolických látek z daných vzorků a také vhodné podmínky chromatografické separace. K analýzám využijte dva chromatografické systémy, jeden se spektrofotometrickým detektorem a druhý s elektrochemickým detektorem CoulArray. Pokuste se identifikovat maximum látek přítomných ve vzorcích analyzovaných super potravin. Proveďte také stanovení celkového počtu fenolických látek.
3. Všechny získané poznatky vyhodnoťte, pečlivě a přehledně zpracujte všechny dosažené výsledky a patřičným způsobem je komentujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student(ka), přistoupil(a) k obhajobě diplomové práce, zodpověděl(a) dotazy oponenta a obhájil(a) diplomovou práci.