Tato diplomová práce se zabývá analýzou lipofilních vitaminů pomocí HPLC. Teoretická část práce zahrnuje charakteristiku lipofilních vitaminů A, D, E a K; základní informace o HPLC, a dále také rešeršní část zabývající se stanovením lipofilních vitaminů včetně přípravy vzorku. V praktické části byly nejprve nalezeny vhodné chromatografické podmínky pro analýzu vitaminů pomocí HPLC se spektrofotometrickou a elektrochemickou detekcí, a ty byly následně použity k identifikaci a kvantifikaci retinolu, tokoferolů, a acetátů retinolu a -tokoferolu v reálných vzorcích mléka, kojenecké výživy, margarínů, olejů a potravinových doplňků.
Anotace v angličtině
The present diploma thesis deals with the analysis of the lipophilic vitamins with HPLC. The theoretical part is devoted to the characteristics of the lipophilic vitamins A, D, E and K, basic information about HPLC, research part about determination of the lipophilic vitamins and preparation of the sample is included as well. In the practical part, suitable conditions for analysis of the vitamins by HPLC with the spectrophotometric detection and the electrochemical detection were found. These conditions were then used for the identification and the quantification of retinol, tocopherols and the acetates of retinol and -tocopherol in the real samples of milk, baby food, margarines, oils and food supplements.
Klíčová slova
retinol, tokoferoly, chromatografie, mléko, oleje
Klíčová slova v angličtině
Retinol, tocopherols, chromatography, milk, oils
Rozsah průvodní práce
90 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá analýzou lipofilních vitaminů pomocí HPLC. Teoretická část práce zahrnuje charakteristiku lipofilních vitaminů A, D, E a K; základní informace o HPLC, a dále také rešeršní část zabývající se stanovením lipofilních vitaminů včetně přípravy vzorku. V praktické části byly nejprve nalezeny vhodné chromatografické podmínky pro analýzu vitaminů pomocí HPLC se spektrofotometrickou a elektrochemickou detekcí, a ty byly následně použity k identifikaci a kvantifikaci retinolu, tokoferolů, a acetátů retinolu a -tokoferolu v reálných vzorcích mléka, kojenecké výživy, margarínů, olejů a potravinových doplňků.
Anotace v angličtině
The present diploma thesis deals with the analysis of the lipophilic vitamins with HPLC. The theoretical part is devoted to the characteristics of the lipophilic vitamins A, D, E and K, basic information about HPLC, research part about determination of the lipophilic vitamins and preparation of the sample is included as well. In the practical part, suitable conditions for analysis of the vitamins by HPLC with the spectrophotometric detection and the electrochemical detection were found. These conditions were then used for the identification and the quantification of retinol, tocopherols and the acetates of retinol and -tocopherol in the real samples of milk, baby food, margarines, oils and food supplements.
Klíčová slova
retinol, tokoferoly, chromatografie, mléko, oleje
Klíčová slova v angličtině
Retinol, tocopherols, chromatography, milk, oils
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce se zabývejte charakteristikou a stanovením lipofilních vitamínů. Prostudujte a popište základní vlastnosti vitamínů, ale z větší části se zaměřte na jejich analýzu, zejména pak pomocí techniky HPLC. Dále popište postupy při stanovení jednotlivých vitamínů, které jsou uvedeny v českých technických normách ČSN, a tyto postupy porovnejte s postupy popisovanými v odborné literatuře. Jak v teoretické, tak posléze i v praktické části se zaměřte se na analýzu vzorků jako např. mléko, máslo, oleje, ale také na doplňky stravy s těmito vitamíny.
2. V experimentální části práce navrhněte vhodné chromatografické podmínky pro analýzu lipofilních vitamínů a optimalizujte HPLC metody se spektrofotometrickou
a elektrochemickou detekcí. Optimalizované metody použijte k analýze reálných vzorků. Příprava vzorků před stanovením lipofilních vitamínů je z principu složitá
a zahrnuje několik kroků. Pokuste se na základě nastudovaných faktů, ale i vlastních poznatků ze svojí experimentální práce, navrhnout nejvhodnější postup této přípravy vzorku k analýze.
3. Všechny získané poznatky vyhodnoťte, konkrétní výsledky zpracujte do tabulek či grafů a veškeré výsledky patřičným způsobem komentujte.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce se zabývejte charakteristikou a stanovením lipofilních vitamínů. Prostudujte a popište základní vlastnosti vitamínů, ale z větší části se zaměřte na jejich analýzu, zejména pak pomocí techniky HPLC. Dále popište postupy při stanovení jednotlivých vitamínů, které jsou uvedeny v českých technických normách ČSN, a tyto postupy porovnejte s postupy popisovanými v odborné literatuře. Jak v teoretické, tak posléze i v praktické části se zaměřte se na analýzu vzorků jako např. mléko, máslo, oleje, ale také na doplňky stravy s těmito vitamíny.
2. V experimentální části práce navrhněte vhodné chromatografické podmínky pro analýzu lipofilních vitamínů a optimalizujte HPLC metody se spektrofotometrickou
a elektrochemickou detekcí. Optimalizované metody použijte k analýze reálných vzorků. Příprava vzorků před stanovením lipofilních vitamínů je z principu složitá
a zahrnuje několik kroků. Pokuste se na základě nastudovaných faktů, ale i vlastních poznatků ze svojí experimentální práce, navrhnout nejvhodnější postup této přípravy vzorku k analýze.
3. Všechny získané poznatky vyhodnoťte, konkrétní výsledky zpracujte do tabulek či grafů a veškeré výsledky patřičným způsobem komentujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a obhájila diplomovou práci.