Práce je věnována použití dusitanů v masných výrobcích jako aditivních látek. Zabývá se působením dusitanů na masný výrobek i na lidský organismus. Praktická část se věnuje stanovení dusitanů ve vybraných vzorcích suchých salámů.
Anotace v angličtině
The use of nitrites in meat products such as additives is discussed in this work. The effects of nitrite on the stability of meat products as well as on the human health are described. In the experiment, the determination of nitrite in selected samples of dry salami was performed.
Klíčová slova
aditiva, konzervanty, masné výrobky, dusitany
Klíčová slova v angličtině
additives, preservatives, meat products, nitrites
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je věnována použití dusitanů v masných výrobcích jako aditivních látek. Zabývá se působením dusitanů na masný výrobek i na lidský organismus. Praktická část se věnuje stanovení dusitanů ve vybraných vzorcích suchých salámů.
Anotace v angličtině
The use of nitrites in meat products such as additives is discussed in this work. The effects of nitrite on the stability of meat products as well as on the human health are described. In the experiment, the determination of nitrite in selected samples of dry salami was performed.
Klíčová slova
aditiva, konzervanty, masné výrobky, dusitany
Klíčová slova v angličtině
additives, preservatives, meat products, nitrites
Zásady pro vypracování
1. Podle platné legislativy zpracujte přehled o použití dusitanů při výrobě masných výrobků a zdůvodněte jejich použití při výrobě.
2. Diskutujte zdravotní aspekty dietárního příjmu dusitanů z masných výrobků popř. i z jiných zdrojů. Uveďte přehled obsahu dusitanů v masných výrobcích na trhu v ČR (např. za posledních 10 let).
3. S využitím zahraničních odborných časopisů a knih zpracujte přehled o dostupných chemických nebo fyzikálních metod stanovení dusitanů v masných výrobcích, popište jejich princip a využití.
4. V experimentální části stanovte obsah dusitanů ve vybraných vzorcích masných výrobků, srovnejte s hygienickými limity a diskutujte zdravotní aspekty.
Zásady pro vypracování
1. Podle platné legislativy zpracujte přehled o použití dusitanů při výrobě masných výrobků a zdůvodněte jejich použití při výrobě.
2. Diskutujte zdravotní aspekty dietárního příjmu dusitanů z masných výrobků popř. i z jiných zdrojů. Uveďte přehled obsahu dusitanů v masných výrobcích na trhu v ČR (např. za posledních 10 let).
3. S využitím zahraničních odborných časopisů a knih zpracujte přehled o dostupných chemických nebo fyzikálních metod stanovení dusitanů v masných výrobcích, popište jejich princip a využití.
4. V experimentální části stanovte obsah dusitanů ve vybraných vzorcích masných výrobků, srovnejte s hygienickými limity a diskutujte zdravotní aspekty.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla dotazy komise.