Tato bakalářská práce se zabývá barvivy, která se používají jako přídatné látky do potravin a jsou označovány E kódy. První část této práce je věnována základním skupinám barviv přidávaných do potravin, je popsána jejich charakteristika, výskyt, zdroje, vliv na člověka během konzumace. V další části jsou popsány nejčastěji používané metody stanovení barviv v potravinách.
Anotace v angličtině
Presented thesis focuses on food dyes that are added to foods and are marked by E codes. In the first part basic characteristics of the food dyes are mentioned, its presence, sources, effects on human health during the consumption. The next part of the thesis is about the most common methods used for determination of food dyes.
Klíčová slova
přídatné látky, přírodní barviva, syntetická barviva, karotenoidy, azobarviva, stanovení barviv
Tato bakalářská práce se zabývá barvivy, která se používají jako přídatné látky do potravin a jsou označovány E kódy. První část této práce je věnována základním skupinám barviv přidávaných do potravin, je popsána jejich charakteristika, výskyt, zdroje, vliv na člověka během konzumace. V další části jsou popsány nejčastěji používané metody stanovení barviv v potravinách.
Anotace v angličtině
Presented thesis focuses on food dyes that are added to foods and are marked by E codes. In the first part basic characteristics of the food dyes are mentioned, its presence, sources, effects on human health during the consumption. The next part of the thesis is about the most common methods used for determination of food dyes.
Klíčová slova
přídatné látky, přírodní barviva, syntetická barviva, karotenoidy, azobarviva, stanovení barviv
1. V první části popište, jaká "éčka" patřící mezi barviva, jsou nejčastěji používána. U vybraných barviv se zaměřte na biochemické aspekty jejich příjmu v potravinách. V poslední části zmiňte metody stanovení barviv v potravinách.
Zásady pro vypracování
1. V první části popište, jaká "éčka" patřící mezi barviva, jsou nejčastěji používána. U vybraných barviv se zaměřte na biochemické aspekty jejich příjmu v potravinách. V poslední části zmiňte metody stanovení barviv v potravinách.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla dotazy komise.