V této práci byla analyzována umělá sladidla pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Cílem bylo ověření přítomnosti sladidel deklarovaných výrobci a jejich kvantifikace. Nejprve byly optimalizovány podmínky HPLC separace s UV detekcí na směsi standardů, zároveň se zjišťovaly retenční charakteristiky jednotlivých sladidel. Po nalezení optimálních podmínek pro separaci byly provedeny analýzy reálných vzorků, následně byly vzorky analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Anotace v angličtině
In this thesis the artificial sweeteners were analysed by high performance liquid chromatography. The aim was to verify the presence of sweeteners declared by producers and their quantification. At first the conditions for HPLC separations with UV detection were optimized using mix of standard solutions, simultaneously the retention characteristics of individual sweeteners were investigated. Using the optimal separation conditions, the real samples were analyzed, subsequently the samples were also analyzed by high performance liquid chromatograpy with mass spectrometry detection.
Klíčová slova
umělá sladidla, HPLC, MS, potraviny
Klíčová slova v angličtině
Analysis of artificial sweeteners in food
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
V této práci byla analyzována umělá sladidla pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Cílem bylo ověření přítomnosti sladidel deklarovaných výrobci a jejich kvantifikace. Nejprve byly optimalizovány podmínky HPLC separace s UV detekcí na směsi standardů, zároveň se zjišťovaly retenční charakteristiky jednotlivých sladidel. Po nalezení optimálních podmínek pro separaci byly provedeny analýzy reálných vzorků, následně byly vzorky analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Anotace v angličtině
In this thesis the artificial sweeteners were analysed by high performance liquid chromatography. The aim was to verify the presence of sweeteners declared by producers and their quantification. At first the conditions for HPLC separations with UV detection were optimized using mix of standard solutions, simultaneously the retention characteristics of individual sweeteners were investigated. Using the optimal separation conditions, the real samples were analyzed, subsequently the samples were also analyzed by high performance liquid chromatograpy with mass spectrometry detection.
Klíčová slova
umělá sladidla, HPLC, MS, potraviny
Klíčová slova v angličtině
Analysis of artificial sweeteners in food
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte přehled aplikací umělých sladidel v potravinách.
2. V dostupné literatuře vyhledejte možnosti analýzy umělých sladidel v potravinách pomocí separačních technik.
3. Proveďte analýzu umělých sladidel ve vybraných vzorcích potravin.
4. Dosažené výsledky zhodnoťte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte přehled aplikací umělých sladidel v potravinách.
2. V dostupné literatuře vyhledejte možnosti analýzy umělých sladidel v potravinách pomocí separačních technik.
3. Proveďte analýzu umělých sladidel ve vybraných vzorcích potravin.
4. Dosažené výsledky zhodnoťte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, byla seznámena s posudkem vedoucího a oponenta diplomové práce a odpověděla na dotazy členů zkušební komise.