Disertační práce se zabývá patogenními bakterie rodu Arcobacter. Práce shrnuje poznatky o těchto bakteriích, jejich historii, charakterizaci, výskytu, a i o onemocnění, která mohou způsobovat. Cílem vědecké práce byla optimalizace metody pro úspěšné izolování arkobakterů z nejrůznějších vzorků. Dále byly zkoumány a popisovány různorodé chemické a fyzikálně chemické vlivy, které mohou ovlivňovat přežívání arkobakterů v prostředí. Konkrétně se jednalo o experimenty zahrnující vliv vysychání, vliv desinfekčních sloučenin, vliv antibiotik a přírodních látek, stejně jako přežívání ve vybraných nápojích a modelové simulaci žaludku. Práce je souhrnem problematiky výskytu a přežívání Arcobacter spp. v prostředí a za různých podmínek.
Anotace v angličtině
Dissertation thesis deals with pathogenic bacteria Arcobacter spp. The thesis summarizes knowledge about these bacteria, history, about their occurrence and about diseases which are caused by arcobacters. The goal of this study was optimization of method for successful Arcobacter?isolation from various samples. Many various chemical and physical?chemical effects were described for influencing of Arcobacter in environment. Concretely, in this study desiccation effect, effect of disinfectants, lethal temperature and lethal time, effect of antibiotics and natural compounds as well as the survival in selected beverages, and in model stomach system were included. The dissertation thesis is summary about occurrence and survival of Arcobacter spp. in environment under various conditions.
Klíčová slova
Arcobacter spp., Campylobacter spp., patogenní bakterie, vysychání, desinfekční sloučeniny, antibiotika, přírodní extrakty, pivo, model žaludku, inhibice, inaktivace bakterií, přežívání arkobakterů
Disertační práce se zabývá patogenními bakterie rodu Arcobacter. Práce shrnuje poznatky o těchto bakteriích, jejich historii, charakterizaci, výskytu, a i o onemocnění, která mohou způsobovat. Cílem vědecké práce byla optimalizace metody pro úspěšné izolování arkobakterů z nejrůznějších vzorků. Dále byly zkoumány a popisovány různorodé chemické a fyzikálně chemické vlivy, které mohou ovlivňovat přežívání arkobakterů v prostředí. Konkrétně se jednalo o experimenty zahrnující vliv vysychání, vliv desinfekčních sloučenin, vliv antibiotik a přírodních látek, stejně jako přežívání ve vybraných nápojích a modelové simulaci žaludku. Práce je souhrnem problematiky výskytu a přežívání Arcobacter spp. v prostředí a za různých podmínek.
Anotace v angličtině
Dissertation thesis deals with pathogenic bacteria Arcobacter spp. The thesis summarizes knowledge about these bacteria, history, about their occurrence and about diseases which are caused by arcobacters. The goal of this study was optimization of method for successful Arcobacter?isolation from various samples. Many various chemical and physical?chemical effects were described for influencing of Arcobacter in environment. Concretely, in this study desiccation effect, effect of disinfectants, lethal temperature and lethal time, effect of antibiotics and natural compounds as well as the survival in selected beverages, and in model stomach system were included. The dissertation thesis is summary about occurrence and survival of Arcobacter spp. in environment under various conditions.
Klíčová slova
Arcobacter spp., Campylobacter spp., patogenní bakterie, vysychání, desinfekční sloučeniny, antibiotika, přírodní extrakty, pivo, model žaludku, inhibice, inaktivace bakterií, přežívání arkobakterů
Předseda komise seznámil přítomné se základními životopisnými daty dizertanta. Z důvodu nepřítomnosti jednoho z oponentů bylo hlasováno o tom, zda obhajoba může proběhnout - kladný výsledek. Bylo přečteno kladné hodnocení dizertanta školitelem i kladné stanovisko vedoucího školícího pracoviště. Následoval výklad dizertanta o obsahu a výsledcích své dizertační práce. Následně oponenti přečetli své oponentní posudky, i posudek doc. Pazlarové přečetl předseda komise. Dizertant zodpověděl připomínky a dotazy oponentů. Konstatováno, že nepřišly žádné připomínky zvenčí. Následovala vědecká rozprava:
doc. Fischer, doc. Červenka: Otázka statistického hodnocení dat a grafů.
Ing. Hochmannová: Proč celer inhiboval lépe než jiné potenciální inhibitory růstu?
prof. Čegan: Zdravotní problémy způsobené kontaminací acrobaktery.
doc. Karpíšková: Proč byly účinky červeného vína odlišné od účinku piva na inhibici.