Tato práce zkoumá závislost obsahu esenciálních mastných kyselin v plazmě diabetiků 2. typu na stupni onemocnění diabetes mellitus, které je vyjádřeno koncentrací glykovaného hemoglobinu. Hlavním cílem této práce je ověřit změny ve složení esenciálních mastných kyselin a jejich vliv na dané onemocnění.
Jednotlivé vzorky plazmy byly nejprve podrobeny deproteinaci a po následném přidání interního standardu (cis-13.16,19-dokosatrienová kyselina, 10 g/ml) byly hydrolyzovány a převedeny na odpovídající methyl estery mastných kyselin. Připravené vzorky byly analyzovány plynovou chromatografií, konkrétně byla využita Agilent Technologies s kolonou pro dělení methyl esterů mastných kyselin. Takto bylo zpracováno 21 vzorků diabetiků typu 2 a 17 vzorků kontrolní skupiny. Jednotlivé vzorky byly rozděleny do tří skupin podle hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c) na kontrolní skupinu, kompenzované diabetiky a špatně kompenzované diabetiky.
U studovaných diabetiků byla zjištěna velká proměnlivost naměřených dat u některých mastných kyselin jednotlivých skupin, která je umocňována velkými směrodatnými odchylkami od daných průměrných hodnot esenciálních mastných kyselin, což je způsobeno stravovacími návyky pacientů. Statistickou analýzou získaných dat a vzájemným srovnáním kontrolní skupiny se skupinou diabetiků vyšla statisticky významná pouze kyselina dokosahexaenová, která je obsažena hlavně v rybách.
Annotation in English
This thesis examines the composition dependence of essential fatty acids in plasma second diabetes type on the degree illness of diabetes mellitus, which is expressed by the concentration of glycated hemoglobin. The main aim of this study is verify changes in composition of essential fatty acids and their influence on the disease.
At first the individual samples of plasma were deproteinated and after the addition of internal standard (cis-8,11,14-docosatrienoic acid, 10 g/ml) hydrolyzed and converted to corresponding methyl esters of fatty acids. Prepared samples were analyzed using a gas chromatography, concretely was used Agilent Technologies with column for division of methyl esters of fatty acids. 21 samples of type 2 diabetic patients and 17 samples of control group were processed in this way. Individual samples were divided into three groups according to the level of glycated hemoglobin (HbA1c) to control group, compensated and poorly compensated diabetics.
For studied diabetic patients was found big changeability of measured data of some fatty acids for individual groups, this changeability is enhanced by big standard deviations from the average values of essential fatty acids. This is caused by eating habits of patients. Docosahexaenoic acid is statistically significant after using statistical analysis of acquired data and comparing control group with group of diabetics. This acid is mainly contained in fish.
diabetes mellitus, essential fatty acids, lipid metabolism, gas chromatography
Length of the covering note
58 s.
Language
CZ
Annotation
Tato práce zkoumá závislost obsahu esenciálních mastných kyselin v plazmě diabetiků 2. typu na stupni onemocnění diabetes mellitus, které je vyjádřeno koncentrací glykovaného hemoglobinu. Hlavním cílem této práce je ověřit změny ve složení esenciálních mastných kyselin a jejich vliv na dané onemocnění.
Jednotlivé vzorky plazmy byly nejprve podrobeny deproteinaci a po následném přidání interního standardu (cis-13.16,19-dokosatrienová kyselina, 10 g/ml) byly hydrolyzovány a převedeny na odpovídající methyl estery mastných kyselin. Připravené vzorky byly analyzovány plynovou chromatografií, konkrétně byla využita Agilent Technologies s kolonou pro dělení methyl esterů mastných kyselin. Takto bylo zpracováno 21 vzorků diabetiků typu 2 a 17 vzorků kontrolní skupiny. Jednotlivé vzorky byly rozděleny do tří skupin podle hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c) na kontrolní skupinu, kompenzované diabetiky a špatně kompenzované diabetiky.
U studovaných diabetiků byla zjištěna velká proměnlivost naměřených dat u některých mastných kyselin jednotlivých skupin, která je umocňována velkými směrodatnými odchylkami od daných průměrných hodnot esenciálních mastných kyselin, což je způsobeno stravovacími návyky pacientů. Statistickou analýzou získaných dat a vzájemným srovnáním kontrolní skupiny se skupinou diabetiků vyšla statisticky významná pouze kyselina dokosahexaenová, která je obsažena hlavně v rybách.
Annotation in English
This thesis examines the composition dependence of essential fatty acids in plasma second diabetes type on the degree illness of diabetes mellitus, which is expressed by the concentration of glycated hemoglobin. The main aim of this study is verify changes in composition of essential fatty acids and their influence on the disease.
At first the individual samples of plasma were deproteinated and after the addition of internal standard (cis-8,11,14-docosatrienoic acid, 10 g/ml) hydrolyzed and converted to corresponding methyl esters of fatty acids. Prepared samples were analyzed using a gas chromatography, concretely was used Agilent Technologies with column for division of methyl esters of fatty acids. 21 samples of type 2 diabetic patients and 17 samples of control group were processed in this way. Individual samples were divided into three groups according to the level of glycated hemoglobin (HbA1c) to control group, compensated and poorly compensated diabetics.
For studied diabetic patients was found big changeability of measured data of some fatty acids for individual groups, this changeability is enhanced by big standard deviations from the average values of essential fatty acids. This is caused by eating habits of patients. Docosahexaenoic acid is statistically significant after using statistical analysis of acquired data and comparing control group with group of diabetics. This acid is mainly contained in fish.
diabetes mellitus, essential fatty acids, lipid metabolism, gas chromatography
Research Plan
Teoretická část:
1. Vypracovat literární řešerši se zaměřením na význam esenciálních mastných kyselin pro regulaci lipidového metabolismu diabetiků.
2. Popište metodiku stanovení významných lipidů a mastných kyselin pro diagnostiku nemoci.
Praktická část:
1. Stanovit obsah esenciálních mastných kyselin u vybraných skupin diabetiků a u kontrolní skupiny pomocí plynové chromatografie.
2. Informace zpracovat do přehledně členěného textu, doplněného o obrázky, schémata a grafy. Ze získaných literárních a experimentálních údajů vyvodit a diskutovat závěry o významu a výzkumu esenciálních mastných kyselin na diabetes typu 2.
Research Plan
Teoretická část:
1. Vypracovat literární řešerši se zaměřením na význam esenciálních mastných kyselin pro regulaci lipidového metabolismu diabetiků.
2. Popište metodiku stanovení významných lipidů a mastných kyselin pro diagnostiku nemoci.
Praktická část:
1. Stanovit obsah esenciálních mastných kyselin u vybraných skupin diabetiků a u kontrolní skupiny pomocí plynové chromatografie.
2. Informace zpracovat do přehledně členěného textu, doplněného o obrázky, schémata a grafy. Ze získaných literárních a experimentálních údajů vyvodit a diskutovat závěry o významu a výzkumu esenciálních mastných kyselin na diabetes typu 2.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Enclosed appendices
1x CD
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
1. Prezentace výsledků bakalářské práce. 2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce. 3. Student zodpověděl všechny dotazy a připomínky k bakalářské práci.