Izotermní titrační kalorimetrie je velmi citlivá metoda, která se využívá pro stanovování afinitních konstant jednotlivých makromolekul a ligandů. Zároveň je možná velmi dobrá termodynamická identifikace reakcí na základě vyzařování nebo pohlcování energie. Titrační kalorimetrie umožňuje převedení jakékoliv energie na teplo, a proto je nejvyhledávanější metodou v oblastech biochemie, genomového inženýrství, potravinářského průmyslu či biotechnologie.
Anotace v angličtině
Isothermal titration calorimetry is a very sensitive method, which is used for measurement of the affinity constant and thermodynamics parameters. The principle of the method is transfer certain energy into heat, that makes this technique the method chosen for biotechnology and biochemistry.
Izotermní titrační kalorimetrie je velmi citlivá metoda, která se využívá pro stanovování afinitních konstant jednotlivých makromolekul a ligandů. Zároveň je možná velmi dobrá termodynamická identifikace reakcí na základě vyzařování nebo pohlcování energie. Titrační kalorimetrie umožňuje převedení jakékoliv energie na teplo, a proto je nejvyhledávanější metodou v oblastech biochemie, genomového inženýrství, potravinářského průmyslu či biotechnologie.
Anotace v angličtině
Isothermal titration calorimetry is a very sensitive method, which is used for measurement of the affinity constant and thermodynamics parameters. The principle of the method is transfer certain energy into heat, that makes this technique the method chosen for biotechnology and biochemistry.
1. V dostupné literatuře se seznamte a zpracujte do krátkého textu pojem afinitní konstanta a avidita v souvislosti s antigenem a protilátkou. Vysvětlete afinitu mezi dalšími páry: lektinem a sacharidem, enzymem a jeho substrátem (či inhibitorem).
2. Zaměřte se na metody, pomocí kterých je možné změřit afinitní konstantu protilátky a antigenu. Detailně se zabývejte technikou mikrokalorimetrie, její charakteristice a vyhledejte literaturu, ve které byla mikrokalorimetrie použita k měření afinitní konstanty.
Zásady pro vypracování
1. V dostupné literatuře se seznamte a zpracujte do krátkého textu pojem afinitní konstanta a avidita v souvislosti s antigenem a protilátkou. Vysvětlete afinitu mezi dalšími páry: lektinem a sacharidem, enzymem a jeho substrátem (či inhibitorem).
2. Zaměřte se na metody, pomocí kterých je možné změřit afinitní konstantu protilátky a antigenu. Detailně se zabývejte technikou mikrokalorimetrie, její charakteristice a vyhledejte literaturu, ve které byla mikrokalorimetrie použita k měření afinitní konstanty.
Seznam doporučené literatury
Zpracujte téma s použitím literatury ne starší 10 let z doporučených databází, např. http://isiknowledge.com/, http://www.pubmed.gov; http://www.sciencedirect.com/; http://scholar.google.cz.
Seznam doporučené literatury
Zpracujte téma s použitím literatury ne starší 10 let z doporučených databází, např. http://isiknowledge.com/, http://www.pubmed.gov; http://www.sciencedirect.com/; http://scholar.google.cz.
Přílohy volně vložené
1 CD-ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Prezentace výsledků bakalářské práce
2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce
3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k bakalářské práci