Jedním z faktorů hodnotící kvalitu potraviny je stupeň mikrobiálního znečištění. Práce je věnována výskytu mikroorganismů v biopotravinách a minimálně tepelně opracovaných potravinách. Teoretická část se zabývá problematikou alternativních směrů výživy, zejména vitariánstvím a konzumací biopotravin. Dále jsou popsány suroviny, ze kterých byly vyrobeny ,,raw" sušenky, a představeny skupiny mikroorganismů, které byly zkoumány mikrobiologickým rozborem. V experimentální části je popsána výroba ,,raw" sušenek, postup při mikrobiologickém a molekulárně-biologickým vyšetření. V práci je sledován vliv teploty na výskyt mikroorganismů. Získané výsledky jsou diskutovány s odbornou literaturou.
Anotace v angličtině
One of the factors that asses the quality of the food is the degree of microbial contamination. The work is concern to the occurance of microorganism in organic foods and to minimally heat-treated foods. The theoretical part deals with the alternative movements of nutrition, particularly raw food vegan diet and consuming of organic food. Further food ingredients for the preparation of raw biscuits, and microorganisms of interest were described in introduction. In experimental part, raw biscuits were prepared by drying at different temperature followed by microbiological and molecular-biological ivestigations. The influence of different drying temperature on the microorganism´s occurrence was observed. The results were discussed with literature.
organic foods, raw food, raw biscuits, microbiology
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Jedním z faktorů hodnotící kvalitu potraviny je stupeň mikrobiálního znečištění. Práce je věnována výskytu mikroorganismů v biopotravinách a minimálně tepelně opracovaných potravinách. Teoretická část se zabývá problematikou alternativních směrů výživy, zejména vitariánstvím a konzumací biopotravin. Dále jsou popsány suroviny, ze kterých byly vyrobeny ,,raw" sušenky, a představeny skupiny mikroorganismů, které byly zkoumány mikrobiologickým rozborem. V experimentální části je popsána výroba ,,raw" sušenek, postup při mikrobiologickém a molekulárně-biologickým vyšetření. V práci je sledován vliv teploty na výskyt mikroorganismů. Získané výsledky jsou diskutovány s odbornou literaturou.
Anotace v angličtině
One of the factors that asses the quality of the food is the degree of microbial contamination. The work is concern to the occurance of microorganism in organic foods and to minimally heat-treated foods. The theoretical part deals with the alternative movements of nutrition, particularly raw food vegan diet and consuming of organic food. Further food ingredients for the preparation of raw biscuits, and microorganisms of interest were described in introduction. In experimental part, raw biscuits were prepared by drying at different temperature followed by microbiological and molecular-biological ivestigations. The influence of different drying temperature on the microorganism´s occurrence was observed. The results were discussed with literature.
organic foods, raw food, raw biscuits, microbiology
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku biopotravin a minimálně tepelně opracovaných (MTO) potravin. Zaměřte se na suroviny a biopotraviny využité v experimentální části.
2. V experimentální části vyberte sortiment MTO a biosuroviny, u kterých stanovíte zastoupení a počty mikroorganismů.
3. Z biosurovin vyrobte "raw" sušenky.
4. Zjistěte vliv teploty pečení na obsah mikroorganismů ve vyrobených sušenkách.
5. Výsledky vyhodnoťte, vyvoďte závěry a porovnejte je s dostupnou literaturou.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku biopotravin a minimálně tepelně opracovaných (MTO) potravin. Zaměřte se na suroviny a biopotraviny využité v experimentální části.
2. V experimentální části vyberte sortiment MTO a biosuroviny, u kterých stanovíte zastoupení a počty mikroorganismů.
3. Z biosurovin vyrobte "raw" sušenky.
4. Zjistěte vliv teploty pečení na obsah mikroorganismů ve vyrobených sušenkách.
5. Výsledky vyhodnoťte, vyvoďte závěry a porovnejte je s dostupnou literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla všechny otázky.