Tato bakalářská práce se zabývá bílkovinami vyskytující se v různých typech cereálií. V práci jsou nejprve vyjmenovány a popsány druhy cereálií i jejich charakteristické bílkoviny. Poté jsou studovány vlastnosti bílkovin a to, zda tyto bílkoviny svým aminokyselinovým složením tvoří lepek. V druhé kapitole jsou vyjmenovány a vysvětleny jednotlivé metody stanovení bílkovin. Nejpoužívanější metodou pro charakterizace bílkovin je vysokoúčinná kapalinová chromatografie.
Anotace v angličtině
This thesis is focuses on cereal proteins. Species of cereals and their protein composition are described in first part of the thesis. The chemical properties of proteins were studied and what types of protein create gluten was investigated. Methods for determination of proteins in cereal are explained in the second part of this thesis. The most widely used method for characterization of proteins is High Performance Liquid Chromatography.
Klíčová slova
Bílkoviny, cereálie, lepek, stanovení bílkovin
Klíčová slova v angličtině
Proteins, cereals, gluten, protein determination
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá bílkovinami vyskytující se v různých typech cereálií. V práci jsou nejprve vyjmenovány a popsány druhy cereálií i jejich charakteristické bílkoviny. Poté jsou studovány vlastnosti bílkovin a to, zda tyto bílkoviny svým aminokyselinovým složením tvoří lepek. V druhé kapitole jsou vyjmenovány a vysvětleny jednotlivé metody stanovení bílkovin. Nejpoužívanější metodou pro charakterizace bílkovin je vysokoúčinná kapalinová chromatografie.
Anotace v angličtině
This thesis is focuses on cereal proteins. Species of cereals and their protein composition are described in first part of the thesis. The chemical properties of proteins were studied and what types of protein create gluten was investigated. Methods for determination of proteins in cereal are explained in the second part of this thesis. The most widely used method for characterization of proteins is High Performance Liquid Chromatography.
Klíčová slova
Bílkoviny, cereálie, lepek, stanovení bílkovin
Klíčová slova v angličtině
Proteins, cereals, gluten, protein determination
Zásady pro vypracování
1. V první části bakalářské práce popište bílkoviny vyskytující se v různých typech cereálií. Dále vyjmenujte jejich vlastnosti, jestli tvoří lepek a jak se lepek hodnotí.
2. V druhé části vyjmenujte a vysvětlete metody, kterými lze bílkoviny v cereáliích stanovit.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. V první části bakalářské práce popište bílkoviny vyskytující se v různých typech cereálií. Dále vyjmenujte jejich vlastnosti, jestli tvoří lepek a jak se lepek hodnotí.
2. V druhé části vyjmenujte a vysvětlete metody, kterými lze bílkoviny v cereáliích stanovit.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zodpověděla otázky komise a úspěšně obhájila bakalářskou práci.