Tato bakalářská práce popisuje výrobu zkvašeného jablečného moštu ve světě známého jako cider. V první části práci jsou diskutovány některé odlišnosti tohoto nápoje od běžně konzumovaných nápojů. Jsou zde uvedeny základní chemické látky, které jsou obsaženy ve výchozí surovině - v jablkách. Další část práce popisuje sled technologických kroků při výrobě uvedeného nápoje.
Anotace v angličtině
This thesis deals with production of fermented apple beverage that is worldwide known as cider. In this work there are discussed some differences between cider and other drinks usually consumed. One part of the study describes common composition of the apples. Study continues with the description of cider-making and technological procedures like harvesting, drilling and fermentation.
Klíčová slova
Cider, výroba cideru, složení jablek, kvašení
Klíčová slova v angličtině
Cider; Cider-making process; Apple composition; Fermentation
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce popisuje výrobu zkvašeného jablečného moštu ve světě známého jako cider. V první části práci jsou diskutovány některé odlišnosti tohoto nápoje od běžně konzumovaných nápojů. Jsou zde uvedeny základní chemické látky, které jsou obsaženy ve výchozí surovině - v jablkách. Další část práce popisuje sled technologických kroků při výrobě uvedeného nápoje.
Anotace v angličtině
This thesis deals with production of fermented apple beverage that is worldwide known as cider. In this work there are discussed some differences between cider and other drinks usually consumed. One part of the study describes common composition of the apples. Study continues with the description of cider-making and technological procedures like harvesting, drilling and fermentation.
Klíčová slova
Cider, výroba cideru, složení jablek, kvašení
Klíčová slova v angličtině
Cider; Cider-making process; Apple composition; Fermentation
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se technologií cideru, tj. nízkoalkoholického nápoje vyrobeného řízeným kvašením jablečného moštu.
2. Definujte pojem cider a prezentujte základní technologické kroky vedoucí od zpracování původních surovin až k vlastnímu produktu.
3. Porovnejte nutriční i zdravotní hlediska složek cideru na lidské zdraví a porovnejte význam tohoto výrobku v potravinářství, a to především s ohledem na výrobky obdobného typu. Diskutujte i podíl cideru na trhu ve srovnání s ostatními výrobky daného typu.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se technologií cideru, tj. nízkoalkoholického nápoje vyrobeného řízeným kvašením jablečného moštu.
2. Definujte pojem cider a prezentujte základní technologické kroky vedoucí od zpracování původních surovin až k vlastnímu produktu.
3. Porovnejte nutriční i zdravotní hlediska složek cideru na lidské zdraví a porovnejte význam tohoto výrobku v potravinářství, a to především s ohledem na výrobky obdobného typu. Diskutujte i podíl cideru na trhu ve srovnání s ostatními výrobky daného typu.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zodpověděla otázky komise a úspěšně obhájila bakalářskou práci.