Cílem této diplomové práce bylo stanovení ethanolu, sacharidů a
5-hydroxymethylfurfuralu v různých stádiích kvasného procesu medoviny pomocí separačních technik. Obsah ethanolu byl stanoven pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Pro stanovení sacharidů byla využita kapalinová chromatografie ve spojení s refraktometrickým detektorem a pro stanovení
5-hydroxymethylfurfuralu micelární elektrokinetická kapilární chromatografie. Tyto látky byly analyzovány během kvašení u tří medovin získaných od včelařů. Vzorky jednotlivých medovin byly odebírány přibližně každý druhý den v průběhu kvašení.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was the determination of ethanol, saccharides and
5-hydroxymethylfurfural in various stages of fermentation of mead using separation techniques. The content of ethanol was measured by gas chromatography with a flame ionization detector. Liquid chromatography with refractive index detector was used for the determination of saccharides and micellar electrokinetic capillary chromatography was employed for the analysis of 5-hydroxymethylfurfural. These compounds were analyzed during fermentation of three meads acquired from beekeepers. Samples of each meads were collected approximately every second day during fermentation.
Cílem této diplomové práce bylo stanovení ethanolu, sacharidů a
5-hydroxymethylfurfuralu v různých stádiích kvasného procesu medoviny pomocí separačních technik. Obsah ethanolu byl stanoven pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Pro stanovení sacharidů byla využita kapalinová chromatografie ve spojení s refraktometrickým detektorem a pro stanovení
5-hydroxymethylfurfuralu micelární elektrokinetická kapilární chromatografie. Tyto látky byly analyzovány během kvašení u tří medovin získaných od včelařů. Vzorky jednotlivých medovin byly odebírány přibližně každý druhý den v průběhu kvašení.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was the determination of ethanol, saccharides and
5-hydroxymethylfurfural in various stages of fermentation of mead using separation techniques. The content of ethanol was measured by gas chromatography with a flame ionization detector. Liquid chromatography with refractive index detector was used for the determination of saccharides and micellar electrokinetic capillary chromatography was employed for the analysis of 5-hydroxymethylfurfural. These compounds were analyzed during fermentation of three meads acquired from beekeepers. Samples of each meads were collected approximately every second day during fermentation.
1. Proveďte literární rešerši týkající se složení a výroby medoviny. Dále se zaměřte na fyzikálně chemické vlastnosti 5-hydroxymethylfurfuralu (5-HMF), glukózy, fruktózy, sacharózy a etanolu a jejich kvantitativní analýze s využitím moderních separačních technik.
2. Optimalizujte podmínky pro analýzu 5-HMF, sacharidů a etanolu v medovinách pomocí separačních technik (HPLC, CE, GC). Optimalizované podmínky využijte pro stanovení obsahu výše uvedených látek v různých stádiích kvasného procesu medovin.
3. Dosažené výsledky porovnejte a kriticky zhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši týkající se složení a výroby medoviny. Dále se zaměřte na fyzikálně chemické vlastnosti 5-hydroxymethylfurfuralu (5-HMF), glukózy, fruktózy, sacharózy a etanolu a jejich kvantitativní analýze s využitím moderních separačních technik.
2. Optimalizujte podmínky pro analýzu 5-HMF, sacharidů a etanolu v medovinách pomocí separačních technik (HPLC, CE, GC). Optimalizované podmínky využijte pro stanovení obsahu výše uvedených látek v různých stádiích kvasného procesu medovin.
3. Dosažené výsledky porovnejte a kriticky zhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomantka zodpověděla dotazy komise a obhájila diplomovou práci.