Bakalářská práce pojednává o biogenních aminech. Práce je zaměřena na obecný popis těchto kontaminantů potravin, jejich vzniku, reakce, toxicitu a výskyt ve vybraných potravinách. Dále jsou v práci popsány analytické techniky, které jsou využívány ke stanovení biogenních aminů. Poslední kapitola je věnována vybraným studiím, které jsou zaměřeny na stanovení obsahu biogenních aminů v zelenině, sýrech, rybách, pivě, mase a víně.
Anotace v angličtině
Thesis deals with biogenic amines. The work is focused on the general description of their characteristics, origin, reactions, toxicity and occurrence in selected foods. Further, analytical techniques which are used for determination of biogenic amines are described. The last chapter is dedicated to selected studies, which are focused on the determination of the content of biogenic amines in vegetables, cheese, fish, beer, meat and wine.
Klíčová slova
biogenní aminy, potraviny, výskyt, stanovení, studie
Bakalářská práce pojednává o biogenních aminech. Práce je zaměřena na obecný popis těchto kontaminantů potravin, jejich vzniku, reakce, toxicitu a výskyt ve vybraných potravinách. Dále jsou v práci popsány analytické techniky, které jsou využívány ke stanovení biogenních aminů. Poslední kapitola je věnována vybraným studiím, které jsou zaměřeny na stanovení obsahu biogenních aminů v zelenině, sýrech, rybách, pivě, mase a víně.
Anotace v angličtině
Thesis deals with biogenic amines. The work is focused on the general description of their characteristics, origin, reactions, toxicity and occurrence in selected foods. Further, analytical techniques which are used for determination of biogenic amines are described. The last chapter is dedicated to selected studies, which are focused on the determination of the content of biogenic amines in vegetables, cheese, fish, beer, meat and wine.
Klíčová slova
biogenní aminy, potraviny, výskyt, stanovení, studie
1. V první části bakalářské práce se věnujte charakteristice biogenních aminů, popište jejich vlastnosti, výskyt, účinky na lidský organismus apod.
2. Ve stěžejní části bakalářské práce se zaměřte na tzv. případové studie výskytu biogenních aminů. Prostudujte si vždy odborný článek, který se zabývá analýzou biogenních aminů, např. po výskytu nějaké otravy potravinami; a z tohoto článku vypracujte výtah důležitých poznatků, tj. proč a v jakých vzorcích byly biogenní aminy analyzovány, jak byly připraveny vzorky před analýzou, jaké byly pro stanovení použity analytické metody (včetně konkrétních podmínek) a co lze konstatovat závěrem dané publikace.
3. Práci doplňte kapitolou o možnostech analýzy biogenních aminů, ve které shrňte všechny analytické techniky, které je možné použít při analýze těchto látek.
4. Sepište závěrečnou zprávu.
Zásady pro vypracování
1. V první části bakalářské práce se věnujte charakteristice biogenních aminů, popište jejich vlastnosti, výskyt, účinky na lidský organismus apod.
2. Ve stěžejní části bakalářské práce se zaměřte na tzv. případové studie výskytu biogenních aminů. Prostudujte si vždy odborný článek, který se zabývá analýzou biogenních aminů, např. po výskytu nějaké otravy potravinami; a z tohoto článku vypracujte výtah důležitých poznatků, tj. proč a v jakých vzorcích byly biogenní aminy analyzovány, jak byly připraveny vzorky před analýzou, jaké byly pro stanovení použity analytické metody (včetně konkrétních podmínek) a co lze konstatovat závěrem dané publikace.
3. Práci doplňte kapitolou o možnostech analýzy biogenních aminů, ve které shrňte všechny analytické techniky, které je možné použít při analýze těchto látek.
4. Sepište závěrečnou zprávu.