Diplomová práce je zaměřena na hodnocení nutričního screening u chirurgických pacientů. V teoretické části je vytvořen ucelený přehled o resekčních výkonech na vybraných orgánech, o hodnocení nutričního rizika a jeho metodách, pozornost je věnována důsledkům neadekvátní výživy a podpoře nutrice i v návaznosti na hojení operačních ran. Praktická část je zaměřena na prezentaci a vyhodnocení získaných dat při výzkumu na chirurgickém oddělení. Výsledky práce jsou shrnuty v diskuzi a závěru.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the evaluation of the nutritional screening in surgical patients. In the theoretical part there is presented a comprehensive overview of resections in selected organs, of nutritional risk assessment and its methods; attention is paid to the consequences of inadequate nutrition and nutritional support in relation to the healing of surgical wounds. The practical part is focused on the presentation and evaluation of the data obtained in research on the surgical ward. The results are summarized in the discussion and conclusion.
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení nutričního screening u chirurgických pacientů. V teoretické části je vytvořen ucelený přehled o resekčních výkonech na vybraných orgánech, o hodnocení nutričního rizika a jeho metodách, pozornost je věnována důsledkům neadekvátní výživy a podpoře nutrice i v návaznosti na hojení operačních ran. Praktická část je zaměřena na prezentaci a vyhodnocení získaných dat při výzkumu na chirurgickém oddělení. Výsledky práce jsou shrnuty v diskuzi a závěru.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the evaluation of the nutritional screening in surgical patients. In the theoretical part there is presented a comprehensive overview of resections in selected organs, of nutritional risk assessment and its methods; attention is paid to the consequences of inadequate nutrition and nutritional support in relation to the healing of surgical wounds. The practical part is focused on the presentation and evaluation of the data obtained in research on the surgical ward. The results are summarized in the discussion and conclusion.
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada publishing, 2007, 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
2. ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008, 542 s. ISBN 978-80-247-2844-5.
3. URBÁNEK, Libor a Pavla URBÁNKOVÁ. Klinická výživa v současné době. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3.
4. KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004, 40 s. ISBN 80-7345-030-5.
5. LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. New York: McGraw-Hill Education, 2012, 512 s. ISBN 978-0-07-802133-6.
Seznam doporučené literatury
1. GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada publishing, 2007, 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
2. ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008, 542 s. ISBN 978-80-247-2844-5.
3. URBÁNEK, Libor a Pavla URBÁNKOVÁ. Klinická výživa v současné době. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3.
4. KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004, 40 s. ISBN 80-7345-030-5.
5. LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. New York: McGraw-Hill Education, 2012, 512 s. ISBN 978-0-07-802133-6.
Přílohy volně vložené
1 Žádost o provádění výzkumu v NPK, a.s.
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně
Hodnocení oponenta: velmi dobře minus
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Jaké konkrétní screeningové nástroje pro hodnocení nutričního stavu/rizika by studentka doporučila pro praxi na chirurgických odděleních na základě výsledků jejího výzkumného šetření a proč?
2. Byl by rozdíl ve využití screeningového nástroje, hodnotícího riziko malnutrice, v závislosti na akutnosti operačního výkonu?
3. Jak je v praxi zajištěno vážení nesoběstačných klientů na standardních odděleních?
Obhajoba diplomové práce s prezentací dobrá