Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním zvaným celiakie. Teoretická část zahrnuje charakteristiku onemocnění, diagnostiku, symptomy a prevenci. Dalším tématem v teoretické části je léčba celiakie, konkrétně bezlepková dieta a omezení, která tato dieta obnáší. Poslední téma v teoretické části je zaměřeno na praktický život lidí s onemocněním celiakie. Především dopad onemocnění na psychiku, finance, cestování a s tím související stravování mimo domov a v neposlední řadě na informovanost a osvětu.
V praktické části je popisována metodika kvantitativního sběru dat, který byl realizován
s nemocnými celiakií. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována kvalita života
a na základě získaných údajů byly hodnoceny problémy, se kterými se nemocní s celiakií musí potýkat. Zkoumaný vzorek tvoří ženy a muži od 18 let věku, žijící především v Pardubickém kraji.
Anotace v angličtině
This thesis deals with a disease called celiac disease. The theoretical part includes disease characteristics, diagnosis, symptoms and prevention. Another theme in the theoretical part is the treatment of celiac disease, specifically gluten-free diet and limitations that this diet entails. The last theme in the theoretical part is focused on practical life of patients with celiac disease. Especially the impact of the disease on mental health, finance, travel and related eating out and finally on awareness and education.
In the practical part is described the quantitative data collection methodology, which was implemented with patients with celiac disease. The quality of life of patients with celiac disease has revealed by questionnaire survey. The problems that the patients with celiac disease must contend were evaluated based on the obtained data. Research sample consists of women and men from the age of eighteen years who live mainly in the Pardubice region.
Celiac disease, cereals, gluten-free diet, gluten-free foods, small intestine.
Rozsah průvodní práce
78 s. (13 729 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním zvaným celiakie. Teoretická část zahrnuje charakteristiku onemocnění, diagnostiku, symptomy a prevenci. Dalším tématem v teoretické části je léčba celiakie, konkrétně bezlepková dieta a omezení, která tato dieta obnáší. Poslední téma v teoretické části je zaměřeno na praktický život lidí s onemocněním celiakie. Především dopad onemocnění na psychiku, finance, cestování a s tím související stravování mimo domov a v neposlední řadě na informovanost a osvětu.
V praktické části je popisována metodika kvantitativního sběru dat, který byl realizován
s nemocnými celiakií. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována kvalita života
a na základě získaných údajů byly hodnoceny problémy, se kterými se nemocní s celiakií musí potýkat. Zkoumaný vzorek tvoří ženy a muži od 18 let věku, žijící především v Pardubickém kraji.
Anotace v angličtině
This thesis deals with a disease called celiac disease. The theoretical part includes disease characteristics, diagnosis, symptoms and prevention. Another theme in the theoretical part is the treatment of celiac disease, specifically gluten-free diet and limitations that this diet entails. The last theme in the theoretical part is focused on practical life of patients with celiac disease. Especially the impact of the disease on mental health, finance, travel and related eating out and finally on awareness and education.
In the practical part is described the quantitative data collection methodology, which was implemented with patients with celiac disease. The quality of life of patients with celiac disease has revealed by questionnaire survey. The problems that the patients with celiac disease must contend were evaluated based on the obtained data. Research sample consists of women and men from the age of eighteen years who live mainly in the Pardubice region.
Celiac disease, cereals, gluten-free diet, gluten-free foods, small intestine.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanové metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanové metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. ALI, Naheed. Kniha pro celiaky: nové poznatky pro nemocné, lékaře a pacienty. 1. vyd. Praha: Pragma, 2015. ISBN 978-80-7349-434-6.
2. BASS, Stephanie. Celiakie: úspěšná léčba nesnášenlivosti lepku. 1. vyd. Praha: Jan Vašut, 2013. ISBN 978-80-7236-839-6.
3. FRIČ, Přemysl a Olga MENGEROVÁ. Celiakie: bezlepková dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: Medica, 2008. ISBN 978-80-85936-62-9.
4. KLENER, Pavel. Vnitřní lékařství. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1252-6.
5. KOVÁŘŮ, Dagmar a Jitka KNAPKOVÁ. Bezlepková a bezmléčná dieta. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. ISBN 978-80-264-0185-8.
Seznam doporučené literatury
1. ALI, Naheed. Kniha pro celiaky: nové poznatky pro nemocné, lékaře a pacienty. 1. vyd. Praha: Pragma, 2015. ISBN 978-80-7349-434-6.
2. BASS, Stephanie. Celiakie: úspěšná léčba nesnášenlivosti lepku. 1. vyd. Praha: Jan Vašut, 2013. ISBN 978-80-7236-839-6.
3. FRIČ, Přemysl a Olga MENGEROVÁ. Celiakie: bezlepková dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: Medica, 2008. ISBN 978-80-85936-62-9.
4. KLENER, Pavel. Vnitřní lékařství. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1252-6.
5. KOVÁŘŮ, Dagmar a Jitka KNAPKOVÁ. Bezlepková a bezmléčná dieta. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. ISBN 978-80-264-0185-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně minus
Hodnocení oponenta: výborně minus
Doplňující otázky k obhajobě:
1. V práci zmiňujete, že vám blízká osoba trpí touto chorobou. Setkali jste se vy osobně s problémy s označováním bezlepkových potravin? Pokud ano, s jakými konkrétně?
2. Spolupracujete s nějakou ambulancí, ve které budou moci vámi vytvořený leták pacienti s celiakií využít?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací výborná