V práci je definována potravinová bezpečnost v konceptu lidské bezpečnosti a v agendě OSN, EU a ČR. Problematika potravinové bezpečnosti je ukázána na případové studii zabývající se pšenicí a základními potravinami vyrábějících se z pšenice chleba a pečiva. Práce analyzuje čtyři pilíře potravinové bezpečnosti dostupnost potravin, přístup k potravinám, využití potravin a stabilitu. K tomuto účelu jsou využity veřejně dostupné statistické údaje o pšenici, chlebu a pečivu, zobrazené na různorodých časových řadách mezi obdobím 19892017, a analýza aktérů a jejich agendy v systému bezpečnosti potravin.
Anotace v angličtině
In the thesis food security is defined by using concept of the human security in agenda of the UN, the EU and the Czech Republic. The problematics of the food security is shown on the case study of wheat and basic food made of wheat bread and pastry. The thesis analyses four pillars of the food security food availability, access to food, utilization of food and stability. For this purpose, are used publicly available statistics about wheat, bread and pastry, displayed on varied time series from 1989 to 2017, and analysis of actors and its agenda in the food safety system.
Klíčová slova
lidská bezpečnost, potravinová bezpečnost, dostupnost potravin, přístup k potravinám, využití potravin, stabilita
Klíčová slova v angličtině
human security, food security, food availability, access to food, utilization of food, stability
Rozsah průvodní práce
68 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V práci je definována potravinová bezpečnost v konceptu lidské bezpečnosti a v agendě OSN, EU a ČR. Problematika potravinové bezpečnosti je ukázána na případové studii zabývající se pšenicí a základními potravinami vyrábějících se z pšenice chleba a pečiva. Práce analyzuje čtyři pilíře potravinové bezpečnosti dostupnost potravin, přístup k potravinám, využití potravin a stabilitu. K tomuto účelu jsou využity veřejně dostupné statistické údaje o pšenici, chlebu a pečivu, zobrazené na různorodých časových řadách mezi obdobím 19892017, a analýza aktérů a jejich agendy v systému bezpečnosti potravin.
Anotace v angličtině
In the thesis food security is defined by using concept of the human security in agenda of the UN, the EU and the Czech Republic. The problematics of the food security is shown on the case study of wheat and basic food made of wheat bread and pastry. The thesis analyses four pillars of the food security food availability, access to food, utilization of food and stability. For this purpose, are used publicly available statistics about wheat, bread and pastry, displayed on varied time series from 1989 to 2017, and analysis of actors and its agenda in the food safety system.
Klíčová slova
lidská bezpečnost, potravinová bezpečnost, dostupnost potravin, přístup k potravinám, využití potravin, stabilita
Klíčová slova v angličtině
human security, food security, food availability, access to food, utilization of food, stability
Zásady pro vypracování
S využitím konceptu lidské bezpečnosti diplomová práce definuje pojem potravinové bezpečnosti v kontextu agendy OSN, EU a ČR a analyzuje implementaci politiky potravinové bezpečnosti v České republice.
Osnova:
- Vymezení pojmu potravinová bezpečnost z mezinárodně právního pohledu.
- Analýza implementace politiky potravinové bezpečnosti v ČR.
- Formulace závěrů, doporučení, návrhů.
Zásady pro vypracování
S využitím konceptu lidské bezpečnosti diplomová práce definuje pojem potravinové bezpečnosti v kontextu agendy OSN, EU a ČR a analyzuje implementaci politiky potravinové bezpečnosti v České republice.
Osnova:
- Vymezení pojmu potravinová bezpečnost z mezinárodně právního pohledu.
- Analýza implementace politiky potravinové bezpečnosti v ČR.
- Formulace závěrů, doporučení, návrhů.
Seznam doporučené literatury
BALABÁN, M. (ed.), PERNICA, B. (ed.) et al. Bezpečnostní systém státu: problémy a výzvy. Praha: Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-3150-9.
KRAFTOVÁ, I. et al. Bezpečný rozvoj regionu - základní koncept. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-261-0.
LUKÁŠKOVÁ, E. et al. Potravinová (ne)bezpečnost. 1. vyd. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
MCDONALD, B. Food security. Cambridge: Polity, 2010. ISBN 978-0-7456-4808-8.
STACHOWIAK, Z. Potravinová bezpečnost země. 1. vyd. Brno: Vojenská akademie, 2003. ISBN 80-85960-56-7.
Seznam doporučené literatury
BALABÁN, M. (ed.), PERNICA, B. (ed.) et al. Bezpečnostní systém státu: problémy a výzvy. Praha: Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-3150-9.
KRAFTOVÁ, I. et al. Bezpečný rozvoj regionu - základní koncept. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-261-0.
LUKÁŠKOVÁ, E. et al. Potravinová (ne)bezpečnost. 1. vyd. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7.
MCDONALD, B. Food security. Cambridge: Polity, 2010. ISBN 978-0-7456-4808-8.
STACHOWIAK, Z. Potravinová bezpečnost země. 1. vyd. Brno: Vojenská akademie, 2003. ISBN 80-85960-56-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Byly položeny a zodpovězeny následující dotazy:
S využitím českých reálií vysvětlete rozdíly mezi pojmy potravinová bezpečnost a bezpečnost potravin a objasněte, jakou roli v případě potravinové bezpečnosti České republiky hrají podnikatelské subjekty. Vyskytuje se pečivo ve státních hmotných rezervách?