Tato bakalářská práce se zaměřuje na nový druh funkční potraviny, a to Chia semena. První část se zabývá obecnou charakteristikou a vlastnostmi Chia semen. Následně je rozebráno jejich složení a obsah nejdůležitějších složek, zejména antioxidantů a esenciálních mastných kyselin. Jsou popsány jejich vlastnosti, využití a vliv na lidské zdraví. A v poslední řadě jsou zmíněny analytické metody, využívané při stanovování uvedených komponent v Chia semenech.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on a new type of functional food, Chia seeds. The general characteristics and properties of Chia seeds are mentioned in the first part. Than their composition and content of the most important components, especially antioxidants and essential fatty acids is summarized. Their properties, use and effects on human health are described. Finally, the analytical methods used in determination these components in Chia seeds are mentioned.
Klíčová slova
Chia semena, antioxidanty, esenciální mastné kyseliny
Klíčová slova v angličtině
Chia seeds, antioxidants, essential fatty acids
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zaměřuje na nový druh funkční potraviny, a to Chia semena. První část se zabývá obecnou charakteristikou a vlastnostmi Chia semen. Následně je rozebráno jejich složení a obsah nejdůležitějších složek, zejména antioxidantů a esenciálních mastných kyselin. Jsou popsány jejich vlastnosti, využití a vliv na lidské zdraví. A v poslední řadě jsou zmíněny analytické metody, využívané při stanovování uvedených komponent v Chia semenech.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on a new type of functional food, Chia seeds. The general characteristics and properties of Chia seeds are mentioned in the first part. Than their composition and content of the most important components, especially antioxidants and essential fatty acids is summarized. Their properties, use and effects on human health are described. Finally, the analytical methods used in determination these components in Chia seeds are mentioned.
Klíčová slova
Chia semena, antioxidanty, esenciální mastné kyseliny
Klíčová slova v angličtině
Chia seeds, antioxidants, essential fatty acids
Zásady pro vypracování
1. S využitím odborné literatury vypracujte rešerši zabývající se antioxidanty a esenciálními mastnými kyselinami v Chia semínkách, která jsou jejich bohatým zdrojem.
2. Zaměřte se na vybrané antioxidanty, které se v daném zdroji vyskytují nejvíce, stručně popište jejich funkci a zhodnoťte případný vliv na lidské zdraví. Stejným způsobem se zaměřte i na přítomné esenciální mastné kyseliny, jejich obsah.
3. V poslední části pak zmiňte práce, které se zabývaly stanovením obsahu daných látek, metodikou a dosaženými výsledky.
Zásady pro vypracování
1. S využitím odborné literatury vypracujte rešerši zabývající se antioxidanty a esenciálními mastnými kyselinami v Chia semínkách, která jsou jejich bohatým zdrojem.
2. Zaměřte se na vybrané antioxidanty, které se v daném zdroji vyskytují nejvíce, stručně popište jejich funkci a zhodnoťte případný vliv na lidské zdraví. Stejným způsobem se zaměřte i na přítomné esenciální mastné kyseliny, jejich obsah.
3. V poslední části pak zmiňte práce, které se zabývaly stanovením obsahu daných látek, metodikou a dosaženými výsledky.
Seznam doporučené literatury
Odborné vědecké práce, dostupné v databázích SCOPUS, WOS, Sciencedirect apod.
Seznam doporučené literatury
Odborné vědecké práce, dostupné v databázích SCOPUS, WOS, Sciencedirect apod.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise.