Práce je zaměřená na konzervační látky a to konkrétně na: kyselinu benzoovou, boritou, propionovou, sorbovou a jejich soli. Jsou zde uvedené základní vlastnosti, výroba, expozice, toxikologická a biologická data a především vliv na zdraví člověka.
Anotace v angličtině
The work is focused on preservatives, particularly benzoic acid, boric acid, propionic acid, sorbic acid and their salts. Basic properties, manufacturing process, exposure, toxicological and biological data and the effect they have on human health were described.
Klíčová slova
kyselina benzoová, kyselina boritá, kyselina propionová, kyselina sorbová, aditivní látky
Práce je zaměřená na konzervační látky a to konkrétně na: kyselinu benzoovou, boritou, propionovou, sorbovou a jejich soli. Jsou zde uvedené základní vlastnosti, výroba, expozice, toxikologická a biologická data a především vliv na zdraví člověka.
Anotace v angličtině
The work is focused on preservatives, particularly benzoic acid, boric acid, propionic acid, sorbic acid and their salts. Basic properties, manufacturing process, exposure, toxicological and biological data and the effect they have on human health were described.
Klíčová slova
kyselina benzoová, kyselina boritá, kyselina propionová, kyselina sorbová, aditivní látky
1. Práci zpracujte jako rešerši. Podle platné legislativy zpracujte přehled o aditivních látkách s konzervačním účinkem povolených jako potravinářská aditiva.
2. Proveďte literární rešerši s využitím databází vědeckých periodik a databáze European Food Safety Authority (EFSA) a zjistěte pro vybrané látky jejich vliv na lidské zdraví s ohledem na chemické a biologické vlastnosti těchto látek.
3. V závěru práce konstatujte, na základě zjištěných skutečností, zda vybrané aditivní látky představují zdravotní riziko pro lidské zdraví.
Zásady pro vypracování
1. Práci zpracujte jako rešerši. Podle platné legislativy zpracujte přehled o aditivních látkách s konzervačním účinkem povolených jako potravinářská aditiva.
2. Proveďte literární rešerši s využitím databází vědeckých periodik a databáze European Food Safety Authority (EFSA) a zjistěte pro vybrané látky jejich vliv na lidské zdraví s ohledem na chemické a biologické vlastnosti těchto látek.
3. V závěru práce konstatujte, na základě zjištěných skutečností, zda vybrané aditivní látky představují zdravotní riziko pro lidské zdraví.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla otázky komise.