Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku související s konzumací kravského mléka. Popisuje rizika a vznik nemocí spojené s jeho nadměrnou konzumací. V práci jsou popsány technologie výrob, složení a srovnání značek rostlinných alternativ k mléku savců. Zabývá se zařazením těchto alternativ, z hlediska jejich obsahu živin, do čistě rostlinné stravy.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the problems related to the consumption of cow's milk. It describes the risks and illnesses associated with its excessive consumption. In the thesis, there are also described technology of production, composition, and comparison of plant alternatives to mammalian milk. It deals with the implementation of these alternatives, from the viewpoint of their nutrient content, to the plant-based diet.
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku související s konzumací kravského mléka. Popisuje rizika a vznik nemocí spojené s jeho nadměrnou konzumací. V práci jsou popsány technologie výrob, složení a srovnání značek rostlinných alternativ k mléku savců. Zabývá se zařazením těchto alternativ, z hlediska jejich obsahu živin, do čistě rostlinné stravy.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis focuses on the problems related to the consumption of cow's milk. It describes the risks and illnesses associated with its excessive consumption. In the thesis, there are also described technology of production, composition, and comparison of plant alternatives to mammalian milk. It deals with the implementation of these alternatives, from the viewpoint of their nutrient content, to the plant-based diet.
1. Proveďte literární rešerši zabývající problematikou mléka a jeho alternativ rostlinného původu.
2. Zaměřte se na možná rizika související s konzumací mléka savců a demonstrujte případnou vhodnost rostlinných nápojů sloužících jako alternativa k mléku klasickému.
3. Prezentujte základní druhy rostlinných nápojů mléčného typu a popište základní technologické kroky vedoucí k jejich výrobě.
4. Diskutujte možná zdravotní rizika související se vegetariánstvím a veganstvím, kde výše uvedené rostlinné nápoje zaujímají významnou roli s ohledem na příjem bílkovin a minerálních látek.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající problematikou mléka a jeho alternativ rostlinného původu.
2. Zaměřte se na možná rizika související s konzumací mléka savců a demonstrujte případnou vhodnost rostlinných nápojů sloužících jako alternativa k mléku klasickému.
3. Prezentujte základní druhy rostlinných nápojů mléčného typu a popište základní technologické kroky vedoucí k jejich výrobě.
4. Diskutujte možná zdravotní rizika související se vegetariánstvím a veganstvím, kde výše uvedené rostlinné nápoje zaujímají významnou roli s ohledem na příjem bílkovin a minerálních látek.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise.