Tato práce se zabývá výskytem mikroorganismů v biopotravinách a minimálně tepelně opracovaných potravinách. V teoretické části jsou popsány alternativní směry výživy se zaměřením na vitariánství a biopotraviny. Dále jsou popsány suroviny použité na výrobu sušenek a skupiny mikroorganismů, které byly v práci stanovovány. V experimentální části je popsána výroba jednotlivých variant "raw" sušenek a provedení mikrobiologických rozborů dle platných ČSN ISO norem. V práci je sledován vliv teploty na přítomnost mikroorganismů. Získané výsledky jsou diskutovány a porovnány s odbornou literaturou.
Anotace v angličtině
The thesis is focuses on the presence of microorganisms in organic food and in minimally heat-processed food. In theoretical part there is a description of alternative ways of nutrition with focus on vitarianism and organic food consumption. Next part described raw materials used for cookies samples and after that there are described groups of microorganisms which were determinated in thesis. Experimental part follows up about production of particular variants of "raw" cookies and execution of microbiological analyses according to valid ČSN ISO standards. In thesis there is observation of influence of temperature towards the presence of particular microorganisms. Obtained results are discussed with refferences.
raw food, organic foods, raw cookies, microbiology
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá výskytem mikroorganismů v biopotravinách a minimálně tepelně opracovaných potravinách. V teoretické části jsou popsány alternativní směry výživy se zaměřením na vitariánství a biopotraviny. Dále jsou popsány suroviny použité na výrobu sušenek a skupiny mikroorganismů, které byly v práci stanovovány. V experimentální části je popsána výroba jednotlivých variant "raw" sušenek a provedení mikrobiologických rozborů dle platných ČSN ISO norem. V práci je sledován vliv teploty na přítomnost mikroorganismů. Získané výsledky jsou diskutovány a porovnány s odbornou literaturou.
Anotace v angličtině
The thesis is focuses on the presence of microorganisms in organic food and in minimally heat-processed food. In theoretical part there is a description of alternative ways of nutrition with focus on vitarianism and organic food consumption. Next part described raw materials used for cookies samples and after that there are described groups of microorganisms which were determinated in thesis. Experimental part follows up about production of particular variants of "raw" cookies and execution of microbiological analyses according to valid ČSN ISO standards. In thesis there is observation of influence of temperature towards the presence of particular microorganisms. Obtained results are discussed with refferences.
raw food, organic foods, raw cookies, microbiology
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku biopotravin a minimálně tepelně opracovaných (MTO) potravin. Zaměřte se na suroviny a biopotraviny využité v experimentální části.
2. V experimentální části vyberte sortiment MTO a biosuroviny, u kterých stanovíte zastoupení a počty mikroorganismů.
3. Z biosurovin vyrobte "raw" sušenky.
4. Zjistěte vliv teploty pečení, doby a teploty namáčení na obsah mikroorganismů ve vyrobených sušenkách.
5. Výsledky vyhodnoťte, vyvoďte závěry a porovnejte je s dostupnou literaturou.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku biopotravin a minimálně tepelně opracovaných (MTO) potravin. Zaměřte se na suroviny a biopotraviny využité v experimentální části.
2. V experimentální části vyberte sortiment MTO a biosuroviny, u kterých stanovíte zastoupení a počty mikroorganismů.
3. Z biosurovin vyrobte "raw" sušenky.
4. Zjistěte vliv teploty pečení, doby a teploty namáčení na obsah mikroorganismů ve vyrobených sušenkách.
5. Výsledky vyhodnoťte, vyvoďte závěry a porovnejte je s dostupnou literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila diplomovu práci a zodpověděla otázky komise.