Tato diplomová práce se zabývá stanovením obsahu karboxylových kyselin v medovinách. V teoretické části jsou popsány fyzikálně-chemické vlastnosti karboxylových kyselin a možnosti jejich stanovení ve vzorcích potravin, včetně možnosti úpravy vzorku před analýzou. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC metody pro stanovení kyselin ve vzorcích medovin a izolací kyselin pomocí SPE. Dále jsou v této práci prezentovány výsledky vlastního stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích medovin.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the determination of carboxylic acids in meads. Theoretical part describes the physicochemical properties of carboxylic acids, possibilities of their determination in foodstuffs and including sample preparation before analysis. The experimental part deals with the optimization of the HPLC method for the determination of acids in meads and isolation of acids by the SPE. Further, the results of the determination of organic acids in meads are presented in this work.
Tato diplomová práce se zabývá stanovením obsahu karboxylových kyselin v medovinách. V teoretické části jsou popsány fyzikálně-chemické vlastnosti karboxylových kyselin a možnosti jejich stanovení ve vzorcích potravin, včetně možnosti úpravy vzorku před analýzou. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC metody pro stanovení kyselin ve vzorcích medovin a izolací kyselin pomocí SPE. Dále jsou v této práci prezentovány výsledky vlastního stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích medovin.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the determination of carboxylic acids in meads. Theoretical part describes the physicochemical properties of carboxylic acids, possibilities of their determination in foodstuffs and including sample preparation before analysis. The experimental part deals with the optimization of the HPLC method for the determination of acids in meads and isolation of acids by the SPE. Further, the results of the determination of organic acids in meads are presented in this work.
1. V teoretické části diplomové práce charakterizujte skupinu organických kyselin, zaměřte se hlavně na jejich význam v potravinách. Stěžejní část rešerše věnujte možnostem stanovení organických kyselin, včetně přípravy vzorku před analýzou. Ověřte, zda lze organické kyseliny stanovit i jinými metodami než separačními. Jednu stručnou kapitolu věnujte také medovině, zde se zaměřte zejména na její chemické složení.
2. V experimentální části vypracujte vhodnou chromatografickou metodu stanovení vybraných organických kyselin včetně přípravy vzorku před analýzou. Optimalizované postupy aplikujte na vzorky medoviny.
3. Všechny získané poznatky zhodnoťte a odpovídajícím způsobem diskutujte. Dosažené výsledky zpracujte do přehledné formy a patřičným způsobem komentujte.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce charakterizujte skupinu organických kyselin, zaměřte se hlavně na jejich význam v potravinách. Stěžejní část rešerše věnujte možnostem stanovení organických kyselin, včetně přípravy vzorku před analýzou. Ověřte, zda lze organické kyseliny stanovit i jinými metodami než separačními. Jednu stručnou kapitolu věnujte také medovině, zde se zaměřte zejména na její chemické složení.
2. V experimentální části vypracujte vhodnou chromatografickou metodu stanovení vybraných organických kyselin včetně přípravy vzorku před analýzou. Optimalizované postupy aplikujte na vzorky medoviny.
3. Všechny získané poznatky zhodnoťte a odpovídajícím způsobem diskutujte. Dosažené výsledky zpracujte do přehledné formy a patřičným způsobem komentujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student úspěšně obhájil diplomovou práci a zodpověděl otázky komise.