Práce je zaměřena na různé způsoby uvolnění fenolických látek z obilovin. Byla použita kyselá, alkalická a enzymatická hydrolýza. Kyselá hydrolýza byla zkoušena za horka a v ultrazvuku, u alkalické hydrolýzy byl zkoušen vliv přídavku kyseliny askorbové a EDTA na degradaci fenolických látek. Enzymatická hydrolýza byla provedena na neupraveném vzorku a dále na vzorku, který byl podroben alkalické a kyselé hydrolýze. V práci je posouzen vliv přidávané kyseliny askorbové během alkalické hydrolýzy na výsledky spektrofotometrických metod. Dále byla provedena identifikace fenolických látek v různých obilovinách pomocí spojení kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a tandemové hmotnostní spektrometrie. Sledované fenolické látky byly kvantifikovány ve vzorcích obilovin a pečiva.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the different ways of releasing phenolic substances from cereals. Acid, alkaline and enzymatic hydrolysis were used. Two ways of acid hydrolysis was tested, heat and ultrasound treatment. The effect of the addition of ascorbic acid and EDTA on the degradation of phenolic compounds was monitored during alkaline hydrolysis. Enzymatic hydrolysis was performed with untreated sample and further with a sample which was subjected to alkaline or acidic hydrolysis. The effect of ascorbic acid added during alkaline hydrolysis on the results of spectrophotometric methods was evaluated. Identification of phenolic substances in different cereals samples was carried out using reversed-phase liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Selected phenolic substances were quantified in cereal and pastry.
Cereals, extraction, phenolic compounds, alkaline hydrolysis, acid hydrolysis, enzymatic hydrolysis, liquid chromatography, mass tandem spectrometry
Rozsah průvodní práce
93 s. (14041 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na různé způsoby uvolnění fenolických látek z obilovin. Byla použita kyselá, alkalická a enzymatická hydrolýza. Kyselá hydrolýza byla zkoušena za horka a v ultrazvuku, u alkalické hydrolýzy byl zkoušen vliv přídavku kyseliny askorbové a EDTA na degradaci fenolických látek. Enzymatická hydrolýza byla provedena na neupraveném vzorku a dále na vzorku, který byl podroben alkalické a kyselé hydrolýze. V práci je posouzen vliv přidávané kyseliny askorbové během alkalické hydrolýzy na výsledky spektrofotometrických metod. Dále byla provedena identifikace fenolických látek v různých obilovinách pomocí spojení kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a tandemové hmotnostní spektrometrie. Sledované fenolické látky byly kvantifikovány ve vzorcích obilovin a pečiva.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the different ways of releasing phenolic substances from cereals. Acid, alkaline and enzymatic hydrolysis were used. Two ways of acid hydrolysis was tested, heat and ultrasound treatment. The effect of the addition of ascorbic acid and EDTA on the degradation of phenolic compounds was monitored during alkaline hydrolysis. Enzymatic hydrolysis was performed with untreated sample and further with a sample which was subjected to alkaline or acidic hydrolysis. The effect of ascorbic acid added during alkaline hydrolysis on the results of spectrophotometric methods was evaluated. Identification of phenolic substances in different cereals samples was carried out using reversed-phase liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Selected phenolic substances were quantified in cereal and pastry.
Cereals, extraction, phenolic compounds, alkaline hydrolysis, acid hydrolysis, enzymatic hydrolysis, liquid chromatography, mass tandem spectrometry
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši:
a) na způsoby určení antioxidačních vlastností přírodních antioxidantů, se zaměřením na látky obsažené v obilovinách,
b) na způsoby extrakce volných a vázaných fenolických látek obsažených v obilovinách a jejich analýzu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a spojení s hmotnostní spektrometrií.
2. Na základě literární rešerše zvolte vhodné spektrofotometrické metody pro určení celkového obsahu látek s antioxidačními vlastnostmi. Metody použijte pro stanovení antioxidačních vlastností extraktů z obilovin a výsledky porovnejte a kriticky zhodnoťte.
3. Optimalizovanou HPLC/MS separaci využijte pro analýzu fenolických látek obsažených ve vybraných vzorcích obilovin. Zaměřte se na různé typy hydrolýzy vzorku pro uvolnění a převedení fenolických látek do roztoku.
4. Porovnejte a diskutujte obsah a zastoupení fenolických látek v jednotlivých typech obilovin v závislosti na použitém typu hydrolýzy. Výsledky získané HPLC/MS analýzou porovnejte s výsledky získanými pomocí spektrofotometrických metod.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši:
a) na způsoby určení antioxidačních vlastností přírodních antioxidantů, se zaměřením na látky obsažené v obilovinách,
b) na způsoby extrakce volných a vázaných fenolických látek obsažených v obilovinách a jejich analýzu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie a spojení s hmotnostní spektrometrií.
2. Na základě literární rešerše zvolte vhodné spektrofotometrické metody pro určení celkového obsahu látek s antioxidačními vlastnostmi. Metody použijte pro stanovení antioxidačních vlastností extraktů z obilovin a výsledky porovnejte a kriticky zhodnoťte.
3. Optimalizovanou HPLC/MS separaci využijte pro analýzu fenolických látek obsažených ve vybraných vzorcích obilovin. Zaměřte se na různé typy hydrolýzy vzorku pro uvolnění a převedení fenolických látek do roztoku.
4. Porovnejte a diskutujte obsah a zastoupení fenolických látek v jednotlivých typech obilovin v závislosti na použitém typu hydrolýzy. Výsledky získané HPLC/MS analýzou porovnejte s výsledky získanými pomocí spektrofotometrických metod.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student úspěšně obhájil diplomovou práci a zodpověděl otázky komise.