Tato diplomová práce se zabývá technikou Vac-HSSPME ve spojení s plynovou chromatografií pro analýzu profilu těkavých látek piva. V teoretické části je popsána výroba piva, extrakční metody a chromatografické metody. V experimentální části byl zkoumán vliv vakua na účinnost extrakce. Též byly porovnávány různé způsoby evakuace měřící nádobky. Finální podmínky byly aplikovány na reálné vzorky piv.
Anotace v angličtině
This thesis deals with Vac-HSSPME technique in connection with gas chromatography for analysis of beer volatile profile. The theoretical part describes beer production, extraction methods and chromatographic methods. In the experimental part the effect of vacuum on efficiency extraction was examined. Also, different ways of evacuating the sampling vial were compared. Finally, optimised conditions were applied to the analysis of real beer samples.
Extraction, Gas Chromatography, Beer, Vac-HSSPME, HS-SPME
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá technikou Vac-HSSPME ve spojení s plynovou chromatografií pro analýzu profilu těkavých látek piva. V teoretické části je popsána výroba piva, extrakční metody a chromatografické metody. V experimentální části byl zkoumán vliv vakua na účinnost extrakce. Též byly porovnávány různé způsoby evakuace měřící nádobky. Finální podmínky byly aplikovány na reálné vzorky piv.
Anotace v angličtině
This thesis deals with Vac-HSSPME technique in connection with gas chromatography for analysis of beer volatile profile. The theoretical part describes beer production, extraction methods and chromatographic methods. In the experimental part the effect of vacuum on efficiency extraction was examined. Also, different ways of evacuating the sampling vial were compared. Finally, optimised conditions were applied to the analysis of real beer samples.
Extraction, Gas Chromatography, Beer, Vac-HSSPME, HS-SPME
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na metodu miktroextrakce tuhou fází z headspace prostoru v kombinaci s metodou plynové chromatografie. Popište možnosti ovlivnění účinnosti extrakce volbou experimentálních podmínek. Zvláštní pozornost věnujte vlivu tlaku na průběh a účinnost extrakce. Dále popište význam a možnosti analýzy aromaprofilu potravin a možnosti identifikace jednotlivých sloučenin pomocí knihovny i příslušných retenčních indexů.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou vakuem asistované headspace mikroextrakce tuhou fází (Vac-HSSPME) pro analýzu těkavých složek piva. Proveďte optimalizaci podmínek extrakce, metodu aplikujte na reálné vzorky piv různých druhů a pokuste se v chromatogramech i s využitím dostupných retenčních indexů identifikovat co největší množství složek. Navrženou metodu porovnejte s konvenční metodou HS-SPME, tj. bez asistence podtlaku.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na metodu miktroextrakce tuhou fází z headspace prostoru v kombinaci s metodou plynové chromatografie. Popište možnosti ovlivnění účinnosti extrakce volbou experimentálních podmínek. Zvláštní pozornost věnujte vlivu tlaku na průběh a účinnost extrakce. Dále popište význam a možnosti analýzy aromaprofilu potravin a možnosti identifikace jednotlivých sloučenin pomocí knihovny i příslušných retenčních indexů.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou vakuem asistované headspace mikroextrakce tuhou fází (Vac-HSSPME) pro analýzu těkavých složek piva. Proveďte optimalizaci podmínek extrakce, metodu aplikujte na reálné vzorky piv různých druhů a pokuste se v chromatogramech i s využitím dostupných retenčních indexů identifikovat co největší množství složek. Navrženou metodu porovnejte s konvenční metodou HS-SPME, tj. bez asistence podtlaku.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise.