Diplomová práce se zabývá využitím mikroextrakce tuhou fází pro analýzu profilu těkavých látek piva. Teoretická část se zaměřuje na popis mikroextrakce tuhou fází jako metody, popisuje profil těkavých látek zejména sladu a chmele, a také popisuje plynovou chromatografii ve spojení s hmotnostní detekcí a možnosti identifikace sloučenin. Experimentální část je věnována optimalizaci HS-SPME GC/MS metody využívající kombinaci více sorpčních teplot a identifikaci sloučenin v analyzovaných vzorcích piv.
Anotace v angličtině
This thesis deals with solid phase microextraction method utilisation for analysis of beer volatile profile. The theoretical part deals with the description of solid phase microextraction method, it describes the profile of main substances originating from malt and hop and also describes the fundamental principles of gas chromatography in combination with mass spectrometry detection and identification of compounds. The experimental part is devoted to the optimization of the HS-SPME GC/MS method based on combination of more temperatures and the identification of the compounds in the analyzed beer samples.
HS-SPME, beer, volatile profile, gas chromatography
Rozsah průvodní práce
103 s. (164 109 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá využitím mikroextrakce tuhou fází pro analýzu profilu těkavých látek piva. Teoretická část se zaměřuje na popis mikroextrakce tuhou fází jako metody, popisuje profil těkavých látek zejména sladu a chmele, a také popisuje plynovou chromatografii ve spojení s hmotnostní detekcí a možnosti identifikace sloučenin. Experimentální část je věnována optimalizaci HS-SPME GC/MS metody využívající kombinaci více sorpčních teplot a identifikaci sloučenin v analyzovaných vzorcích piv.
Anotace v angličtině
This thesis deals with solid phase microextraction method utilisation for analysis of beer volatile profile. The theoretical part deals with the description of solid phase microextraction method, it describes the profile of main substances originating from malt and hop and also describes the fundamental principles of gas chromatography in combination with mass spectrometry detection and identification of compounds. The experimental part is devoted to the optimization of the HS-SPME GC/MS method based on combination of more temperatures and the identification of the compounds in the analyzed beer samples.
HS-SPME, beer, volatile profile, gas chromatography
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu aromaprofilu a význam této analýzy v potravinářství. Popište možnosti využití headspace mikroektrakce tuhou fází (HS-SPME) pro daný účel a prověřte možnosti ovlivnění extrakčního procesu prostřednictvím teploty, a to jak vzorku, tak i samotného SPME vlákna. Zaměřte se především na využití dané metody pro analýzu složek silic a jejich zastoupení v pivech i v pivovarských surovinách.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou HS-SPME s využitím kombinace více sorpčních teplot, případně i s úpravou pH nebo se zvýšením iontové síly prostřednictvím přídavku NaCl, pro analýzu těkavých látek piva. Porovnejte aromaprofily různých druhů piv a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte v chromatogramech co největší počet složek. Porovnejte navrženou metodiku s přístupem založeným na HS-SPME při konstantní teplotě sorpce.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu aromaprofilu a význam této analýzy v potravinářství. Popište možnosti využití headspace mikroektrakce tuhou fází (HS-SPME) pro daný účel a prověřte možnosti ovlivnění extrakčního procesu prostřednictvím teploty, a to jak vzorku, tak i samotného SPME vlákna. Zaměřte se především na využití dané metody pro analýzu složek silic a jejich zastoupení v pivech i v pivovarských surovinách.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou HS-SPME s využitím kombinace více sorpčních teplot, případně i s úpravou pH nebo se zvýšením iontové síly prostřednictvím přídavku NaCl, pro analýzu těkavých látek piva. Porovnejte aromaprofily různých druhů piv a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte v chromatogramech co největší počet složek. Porovnejte navrženou metodiku s přístupem založeným na HS-SPME při konstantní teplotě sorpce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila diplomovu práci a zodpověděla otázky komise.