Diplomová práce je věnována analýze porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Cílem této práce bylo stanovení vybraných látek a určení jejich retenčních charakteristik v sodné soli měďnatého komplexu chlorofylinu. Dále byla pomocí spojení HPLC/MS identifikována a navržena struktura vybraných látek v analyzovaných vzorcích potravin obsahujících potravinářské barvivo E 141.
Annotation in English
The diploma thesis is devoted to the analysis of porphyrin food colorants using liquid chromatography and mass spectrometry. The aim of this thesis was the determination of selected compounds and evaluation of their retention characteristics in chlorophyllin sodium copper salt. Further, using a combination of HPLC/MS were proposed the structures of selected compounds in the analyzed foods samples containing food dye E 141.
Diplomová práce je věnována analýze porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Cílem této práce bylo stanovení vybraných látek a určení jejich retenčních charakteristik v sodné soli měďnatého komplexu chlorofylinu. Dále byla pomocí spojení HPLC/MS identifikována a navržena struktura vybraných látek v analyzovaných vzorcích potravin obsahujících potravinářské barvivo E 141.
Annotation in English
The diploma thesis is devoted to the analysis of porphyrin food colorants using liquid chromatography and mass spectrometry. The aim of this thesis was the determination of selected compounds and evaluation of their retention characteristics in chlorophyllin sodium copper salt. Further, using a combination of HPLC/MS were proposed the structures of selected compounds in the analyzed foods samples containing food dye E 141.
1. V dostupné vědecké literatuře vyhledejte a rešeršně zpracujte práce pojednávající o separaci porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Zaměřte se také na popis fázových systémů, ve kterých separace probíhají, a možnosti identifikace strukturně podobných porfyrinových komplexů s ionty kovů.
2. Experimentálně ověřte možnosti separace vybraných porfyrinových barviv s použitím různých stacionárních fází. Stanovte retenční charakteristiky a diskutujte typy interakcí přispívajících k retenci. S pomocí spojení HPLC/MS a literárních dat navrhněte struktury přítomné v analyzovaných vzorcích potravin.
3. Získaná experimentální data kriticky zhodnoťte a diskutujte.
Research Plan
1. V dostupné vědecké literatuře vyhledejte a rešeršně zpracujte práce pojednávající o separaci porfyrinových potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Zaměřte se také na popis fázových systémů, ve kterých separace probíhají, a možnosti identifikace strukturně podobných porfyrinových komplexů s ionty kovů.
2. Experimentálně ověřte možnosti separace vybraných porfyrinových barviv s použitím různých stacionárních fází. Stanovte retenční charakteristiky a diskutujte typy interakcí přispívajících k retenci. S pomocí spojení HPLC/MS a literárních dat navrhněte struktury přítomné v analyzovaných vzorcích potravin.
3. Získaná experimentální data kriticky zhodnoťte a diskutujte.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího práce.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucího práce.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka úspěšně obhájila diplomovu práci a zodpověděla otázky komise.