Bakalářská práce se věnuje problematice bezpečnosti potravin v Evropské unii, detailněji pak v prostředí České republiky. Je zde představena základní legislativa, instituce, systém zajištění bezpečnosti potravin i systém varování. Zaobírá se analýzou dodržování pravidel bezpečnosti potravin v České republice na základě výročních zpráv Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Tato analýza se zabývá kontrolami provozoven, kontrolami šarží výrobků, podněty od spotřebitelů, pokutami a zákazy uloženými za porušení právních předpisů a oznámeními Systému včasného varování RASFF. Cílem práce je zhodnotit dodržování pravidel bezpečnosti potravin v České republice za období let 2007-2016.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of food safety in the European Union, more precisely in the environment of the Czech Republic. It introduces basic legislation, institutions, a food safety system and a warning system. It deals with the analysis of compliance with food safety rules in the Czech Republic on the basis of annual reports of the Czech Agriculture and Food Inspection Authority. This analysis focuses on site inspections, product batch checks, consumer complaints, fines and bans imposed for breaches of law and notifications of the RASFF Early Warning System. The aim of the thesis is to evaluate compliance with food safety rules in the Czech Republic for the period 2007-2016.
Klíčová slova
Bezpečnost, bezpečnost potravin, Česká republika, Evropská unie, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Klíčová slova v angličtině
Safety, food safety, Czech Republic, the European Union, Czech Agriculture and Food Inspection Authority
Rozsah průvodní práce
55 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se věnuje problematice bezpečnosti potravin v Evropské unii, detailněji pak v prostředí České republiky. Je zde představena základní legislativa, instituce, systém zajištění bezpečnosti potravin i systém varování. Zaobírá se analýzou dodržování pravidel bezpečnosti potravin v České republice na základě výročních zpráv Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Tato analýza se zabývá kontrolami provozoven, kontrolami šarží výrobků, podněty od spotřebitelů, pokutami a zákazy uloženými za porušení právních předpisů a oznámeními Systému včasného varování RASFF. Cílem práce je zhodnotit dodržování pravidel bezpečnosti potravin v České republice za období let 2007-2016.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the issue of food safety in the European Union, more precisely in the environment of the Czech Republic. It introduces basic legislation, institutions, a food safety system and a warning system. It deals with the analysis of compliance with food safety rules in the Czech Republic on the basis of annual reports of the Czech Agriculture and Food Inspection Authority. This analysis focuses on site inspections, product batch checks, consumer complaints, fines and bans imposed for breaches of law and notifications of the RASFF Early Warning System. The aim of the thesis is to evaluate compliance with food safety rules in the Czech Republic for the period 2007-2016.
Klíčová slova
Bezpečnost, bezpečnost potravin, Česká republika, Evropská unie, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Klíčová slova v angličtině
Safety, food safety, Czech Republic, the European Union, Czech Agriculture and Food Inspection Authority
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude věnovat problematice bezpečnosti potravin v Evropské unii, detailněji pak v prostředí České republiky. Představena bude základní legislativa, instituce, systém zajištění bezpečnosti potravin i systém varování. Záměrem práce bude zhodnotit dodržování pravidel bezpečnosti potravin v České republice.
Osnova:
- Bezpečnost a bezpečnost potravin.
- Evropská politika bezpečnosti potravin.
- Bezpečnost potravin v České republice.
- Analýza dodržování bezpečnosti potravin v České republice.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude věnovat problematice bezpečnosti potravin v Evropské unii, detailněji pak v prostředí České republiky. Představena bude základní legislativa, instituce, systém zajištění bezpečnosti potravin i systém varování. Záměrem práce bude zhodnotit dodržování pravidel bezpečnosti potravin v České republice.
Osnova:
- Bezpečnost a bezpečnost potravin.
- Evropská politika bezpečnosti potravin.
- Bezpečnost potravin v České republice.
- Analýza dodržování bezpečnosti potravin v České republice.
Seznam doporučené literatury
BALABÁN, M., STEJSKAL, L. Kapitoly o bezpečnosti. Praha: Karolinum, 2010. 483 s. ISBN 978-80-246-1863-0.
LUKÁŠKOVÁ, E. a kol. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. 167 s. ISBN 978-80-7454-463-7.
TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014. 104 s. ISBN 978-80-7305-684-1.
VALENTA, O. a kol. Budoucnost kvality a bezpečnosti potravin v Česku. Praha: Sociologické nakladatelství, 2011. 123 s. ISBN 978-80-7419-056-8.
Seznam doporučené literatury
BALABÁN, M., STEJSKAL, L. Kapitoly o bezpečnosti. Praha: Karolinum, 2010. 483 s. ISBN 978-80-246-1863-0.
LUKÁŠKOVÁ, E. a kol. Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. 167 s. ISBN 978-80-7454-463-7.
TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014. 104 s. ISBN 978-80-7305-684-1.
VALENTA, O. a kol. Budoucnost kvality a bezpečnosti potravin v Česku. Praha: Sociologické nakladatelství, 2011. 123 s. ISBN 978-80-7419-056-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Byly položeny a zodpovězeny následující dotazy:
Řešíte při nákupu potravin jejich původ (ČR/zahraničí)?
Využíváte některou z představených aplikací pro kontrolu kvality potravin? Pokud ano, jaké jsou Vaše zkušenosti? Preferujete české potraviny. Jaké označení kvality a původu potravin znáte? V prezentaci zmiňujete, že u vybraných potravin 30% šarží nevyhovuje, o jak závažné nedostatky se jednalo?\par