Bakalářská práce se zabývá stanovením syntetických potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Teoretická část se věnuje dělení, charakteristice a užití syntetických potravinářských barviv. Dále pak principu a instrumentaci vysokoúčinné kapalinové chromatografie se zaměřením na hydrofilní interakce včetně možností stanovení barviv v různých potravinách či tělních tekutinách. Experimentální část je zaměřena na možnost separace těchto barviv pomocí hydrofilní interakční kapalinové chromatografie.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with determination of synthetic food dyes by liquid chromatography. Theoretical part is devoted to classification of food dyes, their characteristics and using of synthetic food dyes. Then principle and instrumentation of liquid chromatography with specialization on hydrophilic interactions including options of determination of dyes in variable foodstuffs or body fluids. Experimental part is focused to option of separation of these dyes by using hydrophilic interaction liquid chromatography.
Bakalářská práce se zabývá stanovením syntetických potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Teoretická část se věnuje dělení, charakteristice a užití syntetických potravinářských barviv. Dále pak principu a instrumentaci vysokoúčinné kapalinové chromatografie se zaměřením na hydrofilní interakce včetně možností stanovení barviv v různých potravinách či tělních tekutinách. Experimentální část je zaměřena na možnost separace těchto barviv pomocí hydrofilní interakční kapalinové chromatografie.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with determination of synthetic food dyes by liquid chromatography. Theoretical part is devoted to classification of food dyes, their characteristics and using of synthetic food dyes. Then principle and instrumentation of liquid chromatography with specialization on hydrophilic interactions including options of determination of dyes in variable foodstuffs or body fluids. Experimental part is focused to option of separation of these dyes by using hydrophilic interaction liquid chromatography.
1. V dostupné literatuře vyhledejte a popište práce zabývající se analýzou potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Popište základní principy zmiňovaných metod. Uveďte základní dělení barviv podle struktury a využití.
2. V laboratoři proveďte optimalizaci separace vybraných standardů barviv a analýzu potravinářských vzorků.
3. Získané výsledky shrňte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
1. V dostupné literatuře vyhledejte a popište práce zabývající se analýzou potravinářských barviv pomocí kapalinové chromatografie. Popište základní principy zmiňovaných metod. Uveďte základní dělení barviv podle struktury a využití.
2. V laboratoři proveďte optimalizaci separace vybraných standardů barviv a analýzu potravinářských vzorků.
3. Získané výsledky shrňte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Prezentace výsledků bakalářské práce.
2. Diskuse k posudku vedoucího bakalářské práce.
3. Student/ka zodpověděla všechny otázky a připomínky k BP.