První část této diplomové práce se zabývá sorpčními izotermami. Jejich měřením, matematickým popisem, jednotlivými typy a jejich využitím pro praxi. Experimentálně byly stanoveny sorpční izotermy prášku z lusků rohovníku (Ceratonia siliqua) před a po pražení.
Druhá část této diplomové práce se zabývá antioxidačními vlastnostmi rohovníku. V rámci experimentu byly připraveny muffiny s různým podílem prášku z lusků rohovníku (praženého a nepraženého) a sledován jejich vliv na vybrané antioxidační parametry.
Anotace v angličtině
The first part of this Diploma Thesis deals with moistire adsorption isotherms, their determination, measurement, mathematical description, their types and their use in practice. SMoisture adorption isotherms of carob powder were experimentally established.
The second part of this Diploma Thesis deals with antioxidant properties of carob poeder. Then muffins were prepared with addition of various levels of carob powder (roasted and unroasted) and antioxidant properties were determined.
Klíčová slova
sorpční izoterma, rohovník, muffin, antioxidační vlastnosti
První část této diplomové práce se zabývá sorpčními izotermami. Jejich měřením, matematickým popisem, jednotlivými typy a jejich využitím pro praxi. Experimentálně byly stanoveny sorpční izotermy prášku z lusků rohovníku (Ceratonia siliqua) před a po pražení.
Druhá část této diplomové práce se zabývá antioxidačními vlastnostmi rohovníku. V rámci experimentu byly připraveny muffiny s různým podílem prášku z lusků rohovníku (praženého a nepraženého) a sledován jejich vliv na vybrané antioxidační parametry.
Anotace v angličtině
The first part of this Diploma Thesis deals with moistire adsorption isotherms, their determination, measurement, mathematical description, their types and their use in practice. SMoisture adorption isotherms of carob powder were experimentally established.
The second part of this Diploma Thesis deals with antioxidant properties of carob poeder. Then muffins were prepared with addition of various levels of carob powder (roasted and unroasted) and antioxidant properties were determined.
Klíčová slova
sorpční izoterma, rohovník, muffin, antioxidační vlastnosti
Teoretická část: s využitím zahraničních odborných periodik vypracujte rešerši o vlastnostech, chemickém/nutričním složení plodů Ceratonia siliqua, jeho použití při přípravě různých funkčních potravin se zaměřením na pekařské výrobky. Popište stručně a výstižně principy použitých metod analýzy a instrumentace.
Experimentální část: připravte karobový prášek ze sušených plodů Ceratonia siliqua a použijte jeho přídavky při výrobě muffinů. Získaný prášek charakterizujte a zjistěte, jak se mění vybrané charakteristiky upečených muffinů v závislosti na obsahu karobového prášku. Zaměřte se na stanovení antioxidačních vlastností. Výsledky statisticky zpracujte a porovnejte s dostupnou literaturou.
Zásady pro vypracování
Teoretická část: s využitím zahraničních odborných periodik vypracujte rešerši o vlastnostech, chemickém/nutričním složení plodů Ceratonia siliqua, jeho použití při přípravě různých funkčních potravin se zaměřením na pekařské výrobky. Popište stručně a výstižně principy použitých metod analýzy a instrumentace.
Experimentální část: připravte karobový prášek ze sušených plodů Ceratonia siliqua a použijte jeho přídavky při výrobě muffinů. Získaný prášek charakterizujte a zjistěte, jak se mění vybrané charakteristiky upečených muffinů v závislosti na obsahu karobového prášku. Zaměřte se na stanovení antioxidačních vlastností. Výsledky statisticky zpracujte a porovnejte s dostupnou literaturou.
Seznam doporučené literatury
U vedoucího práce, databáze Scopus a Web of Science.
Seznam doporučené literatury
U vedoucího práce, databáze Scopus a Web of Science.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prezentace výsledků diplomové práce.\par\par
Diskuze k posudku vedoucího a oponenta diplomové práce. \par\par
Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k DP.\par\par