Bakalářská práce se zabývá novým fenoménem dnešní doby - přehnaně zdra-vým stravováním. Kde končí běţná starost o naše zdraví a začíná obsese? Jak se po změně stravování formoval sociální ţivot strávníků? Jaké motivy vedou strávníky k nadměrné kontrole nakupovaných potravin? Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. První část ukotvuje samotný výzkum v zavedených teoriích. Data v druhé části jsou získána za pomoci kvalitativních metod výzkumu a dále analyzována v kontextu habitu od Pierra Bourdieua.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with current phenomenon -an healthy eating. Where does the common concern about our health ends and obsession begins? How did the change of diet shape social life of my informants? What motives lead diners to excessive control of purchased food? The work consists of two parts, theoretical and practical. The first one introduces the actual research in esta-blished theories. The data in the second part are obtained with help of qualitati-ve field research methods and further analyzed in the context of habitus by Pierre Bourdieu.
Klíčová slova
habitus, Bourdieu, stravování, orthorexie nervosa, sociální in-terakce
Klíčová slova v angličtině
habitus, Bourdieu, dining, orthorexia nervosa, social interaction
Rozsah průvodní práce
58 s. (77 446 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá novým fenoménem dnešní doby - přehnaně zdra-vým stravováním. Kde končí běţná starost o naše zdraví a začíná obsese? Jak se po změně stravování formoval sociální ţivot strávníků? Jaké motivy vedou strávníky k nadměrné kontrole nakupovaných potravin? Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. První část ukotvuje samotný výzkum v zavedených teoriích. Data v druhé části jsou získána za pomoci kvalitativních metod výzkumu a dále analyzována v kontextu habitu od Pierra Bourdieua.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with current phenomenon -an healthy eating. Where does the common concern about our health ends and obsession begins? How did the change of diet shape social life of my informants? What motives lead diners to excessive control of purchased food? The work consists of two parts, theoretical and practical. The first one introduces the actual research in esta-blished theories. The data in the second part are obtained with help of qualitati-ve field research methods and further analyzed in the context of habitus by Pierre Bourdieu.
Klíčová slova
habitus, Bourdieu, stravování, orthorexie nervosa, sociální in-terakce
Klíčová slova v angličtině
habitus, Bourdieu, dining, orthorexia nervosa, social interaction
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se zabývá novým fenoménem dnešní doby - přehnaně zdravým stravováním. Kde končí běžná starost o naše zdraví a začíná obsese? Jak se po změně stravování formoval sociální život strávníků? Jaké motivy vedou strávníky k nadměrné kontrole nakupovaných potravin? Práce bude tvořena dvěma částmi, teoretickou a praktickou. V druhé části budou analyzována data získaná od vybraných informantů za pomoci kvalitativních metod (polo strukturované rozhovory a zúčastněné i nezúčastněné pozorování). Cílovou skupinou bude mladá generace převážně žijící v postkomunistické České republice. Informanti budou vybráni napříč různými sociálními i ekonomickými vrstvami.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se zabývá novým fenoménem dnešní doby - přehnaně zdravým stravováním. Kde končí běžná starost o naše zdraví a začíná obsese? Jak se po změně stravování formoval sociální život strávníků? Jaké motivy vedou strávníky k nadměrné kontrole nakupovaných potravin? Práce bude tvořena dvěma částmi, teoretickou a praktickou. V druhé části budou analyzována data získaná od vybraných informantů za pomoci kvalitativních metod (polo strukturované rozhovory a zúčastněné i nezúčastněné pozorování). Cílovou skupinou bude mladá generace převážně žijící v postkomunistické České republice. Informanti budou vybráni napříč různými sociálními i ekonomickými vrstvami.
Seznam doporučené literatury
Bourdieu, P. 1990. The Logic of Practice. Stanford: Stanford University Press.
Bourdieu, P. 1998. Teorie jednání. Praha:Karolinum.
Bratman, S. 2014. What is Orthorexia?. [online] dostupné z: http://www.orthorexia.com/what-is-orthorexia/ [11. 2. 2018].
Dvořáková-Janů, V. 1999. Lidé a jídlo. Praha: ISV.
Kebza, V. 2005. Psychosociální determinanty zdraví. Praha:Academia.
Nešpor, K. 2003. Návykové chování a závislost. Praha. Portál.
Růžička, M. 2011. Základní koncepty Pierra Bourdieu: pole-kapitál habitus. [online] dostupné z: http://antropologie.zcu.cz/zakladni-koncepty-pierra-bourdieu-pole-kapital-habitus [20. 1. 2018].
Sekot, A. 2004. Sport a společnost. Praha:Paido.
Soukup, M. 2014. Terénní výzkum v sociální a kulturní antropologii. Praha: Karolinum.
Seznam doporučené literatury
Bourdieu, P. 1990. The Logic of Practice. Stanford: Stanford University Press.
Bourdieu, P. 1998. Teorie jednání. Praha:Karolinum.
Bratman, S. 2014. What is Orthorexia?. [online] dostupné z: http://www.orthorexia.com/what-is-orthorexia/ [11. 2. 2018].
Dvořáková-Janů, V. 1999. Lidé a jídlo. Praha: ISV.
Kebza, V. 2005. Psychosociální determinanty zdraví. Praha:Academia.
Nešpor, K. 2003. Návykové chování a závislost. Praha. Portál.
Růžička, M. 2011. Základní koncepty Pierra Bourdieu: pole-kapitál habitus. [online] dostupné z: http://antropologie.zcu.cz/zakladni-koncepty-pierra-bourdieu-pole-kapital-habitus [20. 1. 2018].
Sekot, A. 2004. Sport a společnost. Praha:Paido.
Soukup, M. 2014. Terénní výzkum v sociální a kulturní antropologii. Praha: Karolinum.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila svou BP, popsala cíle, metodologii, závěry. Byly přečteny posudky vedoucí i oponentky, proběhla rozprava. Komise se shodla na hodnocení.\par