Tato práce se zabývá antioxidační aktivitou u náhrady pestré stravy. Teoretická část se zaměřuje na složení této stravy bohaté na zdraví prospěšné suroviny. V práci je popsán vznik volných radikálů a následek těchto reaktivních sloučenin. V praktické části je popsán vliv úpravy nutričních směsí na antioxidační vlastnosti v závislosti na době skladování.
Anotace v angličtině
This thesis deals with antioxidant activity and replacement of a multivarious diet. The theoretical part is focused on the composition of this diet which is rich in healthy ingredients. The work describes the formation of free radicals and the consequences of these reactive compounds. The influence of the processing of nutritional mixtures on the antioxidant properties according to the storage time is described in the practical part of the thesis.
Klíčová slova
ANOVA, antioxidanty, volné radikály, xylitol
Klíčová slova v angličtině
ANOVA, antioxidants, free radicals, xylitol
Rozsah průvodní práce
89 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá antioxidační aktivitou u náhrady pestré stravy. Teoretická část se zaměřuje na složení této stravy bohaté na zdraví prospěšné suroviny. V práci je popsán vznik volných radikálů a následek těchto reaktivních sloučenin. V praktické části je popsán vliv úpravy nutričních směsí na antioxidační vlastnosti v závislosti na době skladování.
Anotace v angličtině
This thesis deals with antioxidant activity and replacement of a multivarious diet. The theoretical part is focused on the composition of this diet which is rich in healthy ingredients. The work describes the formation of free radicals and the consequences of these reactive compounds. The influence of the processing of nutritional mixtures on the antioxidant properties according to the storage time is described in the practical part of the thesis.
Klíčová slova
ANOVA, antioxidanty, volné radikály, xylitol
Klíčová slova v angličtině
ANOVA, antioxidants, free radicals, xylitol
Zásady pro vypracování
1. Popište základní principy zdravého stravování (příjem energie a živin).
2. S využitím zahraničních odborných periodik zjistěte antioxidační vlastnosti a související složení surovin použitých v experimentální práci.
3. Experimentálně zjistěte antioxidační vlastnosti náhrad pestré stravy dodané externí firmou s využitím spektrofotometrických metod.
4. Výsledky statisticky zpracujte a zhodnoťte ve srovnání s dostupnou odbornou literaturou.
Zásady pro vypracování
1. Popište základní principy zdravého stravování (příjem energie a živin).
2. S využitím zahraničních odborných periodik zjistěte antioxidační vlastnosti a související složení surovin použitých v experimentální práci.
3. Experimentálně zjistěte antioxidační vlastnosti náhrad pestré stravy dodané externí firmou s využitím spektrofotometrických metod.
4. Výsledky statisticky zpracujte a zhodnoťte ve srovnání s dostupnou odbornou literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise.