Tato diplomová práce se zabývá izotachoforetickým stanovením vitamínů skupiny B s kationtovým charakterem. Mezi tyto vitamíny patří vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin).
Teoretická část práce je zaměřena na rozdělení vitamínů dle jejich rozpustnosti, informace ohledně struktury, popis fyzikálních a chemických vlastností jednotlivých vitamínů, jejich působení v lidském organismu a výskyt v potravě, doporučené denní dávky, vliv nadbytku či nedostatku v lidském organismu a základní metody stanovení, se zvláštním důrazem na použití elektromigračních technik.
Experimentální část pak popisuje izotachoforetické stanovení jednotlivých vitamínů s kationtovým charakterem v reálných vzorcích (doplňky stravy) pomocí metod kalibrační křivky a standardního přídavku. Je zde zahrnuto i měření analytických parametrů (reprodukovatelnost, výtěžnost, mez detekce a stanovitelnosti, kalibrační křivky) vyvinuté metody. Další část tvoří měření koncentrací těchto vitamínů po působení různých vlivů (změny teploty, pH, doby stání).
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis is isotachophoretic determination of B group vitamins, which have cationic character. Into mentioned group of vitamins thiamine (B1), riboflavin (B2) and pyridoxine (B6) can be included.
Teoretical part is focused on basic classification, information about structure, physicochemical properties of individual vitamins, their influence on human health and presence in foodstuffs, recommended doses, influence of excess or deficit in organism, and methods of determination with emphasis on electromigration separation techniques.
Isotachophoretic determination of vitamins with cationic character is described in experimental part. Analytical parameters (reproducibility, recovery, detection and determination limit, calibration curves) of developed method were measured. Method was tested on real samples, specifically on food supplements. Influences of temperature, pH and time to concentration levels of vitamins were also assessed.
Tato diplomová práce se zabývá izotachoforetickým stanovením vitamínů skupiny B s kationtovým charakterem. Mezi tyto vitamíny patří vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin).
Teoretická část práce je zaměřena na rozdělení vitamínů dle jejich rozpustnosti, informace ohledně struktury, popis fyzikálních a chemických vlastností jednotlivých vitamínů, jejich působení v lidském organismu a výskyt v potravě, doporučené denní dávky, vliv nadbytku či nedostatku v lidském organismu a základní metody stanovení, se zvláštním důrazem na použití elektromigračních technik.
Experimentální část pak popisuje izotachoforetické stanovení jednotlivých vitamínů s kationtovým charakterem v reálných vzorcích (doplňky stravy) pomocí metod kalibrační křivky a standardního přídavku. Je zde zahrnuto i měření analytických parametrů (reprodukovatelnost, výtěžnost, mez detekce a stanovitelnosti, kalibrační křivky) vyvinuté metody. Další část tvoří měření koncentrací těchto vitamínů po působení různých vlivů (změny teploty, pH, doby stání).
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis is isotachophoretic determination of B group vitamins, which have cationic character. Into mentioned group of vitamins thiamine (B1), riboflavin (B2) and pyridoxine (B6) can be included.
Teoretical part is focused on basic classification, information about structure, physicochemical properties of individual vitamins, their influence on human health and presence in foodstuffs, recommended doses, influence of excess or deficit in organism, and methods of determination with emphasis on electromigration separation techniques.
Isotachophoretic determination of vitamins with cationic character is described in experimental part. Analytical parameters (reproducibility, recovery, detection and determination limit, calibration curves) of developed method were measured. Method was tested on real samples, specifically on food supplements. Influences of temperature, pH and time to concentration levels of vitamins were also assessed.
1. Seznamte se s problematikou vitamínů skupiny B kationtového charakteru (B1, B2, B6), popište jejich chemické vlastnosti, výrobu, role v organismu, výskyt v potravinách a nápojích.
2. Proveďte literární rešerši na téma stanovení vybraných vitamínů v potravinách a potravinových doplňcích, zaměřte se především na elektromigrační separační techniky.
3. V praktické části se zaměřte na stanovení vitamínů sk. B kationtového charakteru v potravinových doplňcích pomocí izotachoforézy.
Zásady pro vypracování
1. Seznamte se s problematikou vitamínů skupiny B kationtového charakteru (B1, B2, B6), popište jejich chemické vlastnosti, výrobu, role v organismu, výskyt v potravinách a nápojích.
2. Proveďte literární rešerši na téma stanovení vybraných vitamínů v potravinách a potravinových doplňcích, zaměřte se především na elektromigrační separační techniky.
3. V praktické části se zaměřte na stanovení vitamínů sk. B kationtového charakteru v potravinových doplňcích pomocí izotachoforézy.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.\par