První část diplomové práce se zabývá sledováním těkavých látek v parním prostoru nad vzorkem krájené cibule. Pro extrakci těkavých látek byla použita metoda mikroextrakce tuhou fází (SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostním spektrometrem (GC-MS). V druhé části byly sledovány antimikrobiální účinky šťávy z čerstvé cibule na 8 různých mikroorganismech pomocí diskové difúzní a jamkové difúzní metody.
Anotace v angličtině
The first part of the thesis deals with the monitoring of volatile substances in headspace above the sample of sliced onions. The solid phase microextraction (SPME) method was used to extract the volatile compounds in combination with gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS). In the second part of this thesis were monitored the antimicrobial effects of fresh onion juice on 8 different microorganisms. It was used disk diffusion method and wells diffusion method.
První část diplomové práce se zabývá sledováním těkavých látek v parním prostoru nad vzorkem krájené cibule. Pro extrakci těkavých látek byla použita metoda mikroextrakce tuhou fází (SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostním spektrometrem (GC-MS). V druhé části byly sledovány antimikrobiální účinky šťávy z čerstvé cibule na 8 různých mikroorganismech pomocí diskové difúzní a jamkové difúzní metody.
Anotace v angličtině
The first part of the thesis deals with the monitoring of volatile substances in headspace above the sample of sliced onions. The solid phase microextraction (SPME) method was used to extract the volatile compounds in combination with gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS). In the second part of this thesis were monitored the antimicrobial effects of fresh onion juice on 8 different microorganisms. It was used disk diffusion method and wells diffusion method.
1. Proveďte literární rešerši zaměřenou na těkavé látky obsažené v cibuli.
2. V experimentální části prostudujte změny v profilu těkavých sloučenin uvolňovaných z krájené cibule v závislosti na čase. Studii proveďte s využitím mikroextrakce tuhou fází. Dále prověřte antibakteriální účinnost šťávy z cibule.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zaměřenou na těkavé látky obsažené v cibuli.
2. V experimentální části prostudujte změny v profilu těkavých sloučenin uvolňovaných z krájené cibule v závislosti na čase. Studii proveďte s využitím mikroextrakce tuhou fází. Dále prověřte antibakteriální účinnost šťávy z cibule.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, vyslechla si posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka poté zodpověděla dotazy oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.\par