Tato bakalářská práce se zabývá složením mateřského mléka a jeho náhrad, tedy umělé kojenecké výživy. V teoretické části práce je popsán vznik mateřského mléka a složení mateřského mléka, dále obsahuje informace o umělé kojenecké výživě, jejím složení, rozdělení do základních skupin a výrobu. V experimentální části bylo provedeno stanovení vybraných chemických vlastností mateřského mléka a náhrad mateřského mléka, jako je obsah tuků, cukrů, bílkovin nebo vápníku. Získané výsledky byly porovnány jak mezi sebou, tak byly konfrontovány s platnou legislativou.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the chemical composition of breast milk and breast milk substitutes. The composition and creation of breast milk, the composition, production and division into groups of artificial infant nutrition are described in the theoretical part of this thesis. In experimental part the determination of selected chemical properties of breast milk and breast milk substitutes such as fat, sugars, proteins or calcium was investigated. The results were compared between themselves and were confronted with valid legislation.
Breast milk, breast-milk substitutes, fat, carbohydrates, proteins, calcium
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá složením mateřského mléka a jeho náhrad, tedy umělé kojenecké výživy. V teoretické části práce je popsán vznik mateřského mléka a složení mateřského mléka, dále obsahuje informace o umělé kojenecké výživě, jejím složení, rozdělení do základních skupin a výrobu. V experimentální části bylo provedeno stanovení vybraných chemických vlastností mateřského mléka a náhrad mateřského mléka, jako je obsah tuků, cukrů, bílkovin nebo vápníku. Získané výsledky byly porovnány jak mezi sebou, tak byly konfrontovány s platnou legislativou.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the chemical composition of breast milk and breast milk substitutes. The composition and creation of breast milk, the composition, production and division into groups of artificial infant nutrition are described in the theoretical part of this thesis. In experimental part the determination of selected chemical properties of breast milk and breast milk substitutes such as fat, sugars, proteins or calcium was investigated. The results were compared between themselves and were confronted with valid legislation.
Breast milk, breast-milk substitutes, fat, carbohydrates, proteins, calcium
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši:
1. V teoretické části vysvětlete výrobu a složení náhrad mateřského mléka (tzv. umělého mléka). Dále popište rozdíly mezi mateřským mlékem a náhradami a charakterizujte analytické metody, které se používají na stanovení složek mléka.
2. V experimentální části stanovte vybrané vlastnosti náhrad mateřského mléka a porovnejte je s vlastnostmi mateřského mléka.
3. Získané výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši:
1. V teoretické části vysvětlete výrobu a složení náhrad mateřského mléka (tzv. umělého mléka). Dále popište rozdíly mezi mateřským mlékem a náhradami a charakterizujte analytické metody, které se používají na stanovení složek mléka.
2. V experimentální části stanovte vybrané vlastnosti náhrad mateřského mléka a porovnejte je s vlastnostmi mateřského mléka.
3. Získané výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla otázky komise.